Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

AKTUALNOŚCI

»2012-08-30 (Barolo & Friends)

W poniedziałek, 10 września odbędzie się w warszawskim hotelu Bristol degustacja Barolo & Friends. Niezwykła okazja do spróbowania wielkich piemonckich win od ponad dwudziestu producentów. Nie można tego przegapić. Szczegóły na www.magazynwino.pl

»więcej
»2012-08-04 (Austria nie ma już monopolu na grunera)


Austriacy nie mają już monopolu na grünera. Podczas zorganizowanej 20 lipca w wiedeńskiej restauracji Eckers degustacji porównawczej win z odmiany grüner veltliner pierwsze miejsce zdobyło Vom Balkon der Pfalz 2011 z zasłużonej winiarni Weegmüller. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyż utalentowana winiarka Stefanie Weegmüller-Scherr, reprezentująca dwunaste pokolenie ...

»więcej
»2012-07-25 (Crus w Muscadet)

Jedna z najbardziej niedocenianych francuskich apelacji – Muscadet doczekała się wreszcie swoich pierwszych crus. Na razie obejmują one ledwie 100 hektarów z ponad 10000 calego obszaru, ale początek został zrobiony. Mam nadzieję, że te czyste, rześkie, nmineralne wina zyskają nowy bodziec do rozwoju. Nowe crus to: Clisson, leżące na ...

»więcej
»2012-04-14 (Mateusz bierze LAN)

Mateusz bierze LAN. Sogrape, największy producent win w Portugalii przejęła znanego producenta wina w Rioja i Rias Baxias, Bodega LAN kupując akcje od właściciela firmy. Sogrape, znane dotychczas jako właściciel najpopularniejszej marki różowych win w Portugalii czyli Mateus Rosé, posiada również prestiżową markę porto Ferreira oraz sherry Sandemann.»więcej

poprzednia [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 następna

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).