Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

AKTUALNOŚCI

»2011-03-31 (Nowy blog)


Pojawił sie nowy blog. Autor - Jongleur, prywatnie mój przyjaciel (przyjaciółka) - nawet tego nie chce ujawnić, pisze w nim o winach i nie tylko. Bywa że z sensem. Prawdę mówiąc planowaliśmy pisanie tego bloga we dwójkę ale z braku możliwości musiałem zrezygnować. Niemniej czytać warto. Zapraszam na stronę ...

»więcej
»2011-03-11 (Drożdże mogą wszystko)

W ostatnim numerze La Revue du Vin de France ciekawy artykuł Antoine’a Gerbelle na temat nowych badań z dziedziny enologii. Wśród nich taki kwiatek.


Od pewnego czasu Australijczycy konstatowali, że wielu  dotychczasowych klientów porzuca ich chardonnay na rzecz nowozelandzkiego sauvignon blanc. Aby temu zaradzić Australian Research Institute spróbował ...

»więcej
»2011-03-11 (Bez siarki lepiej)


Ostatnie badania potwierdziły to co od dawna głosili zwolennicy win bio. Otóż czerwone wina wytwarzane bez dodatku dwutlenku siarki mają bardziej owocowe aromaty i generalnie rzecz biorąc są  bardziej krągłe i miękkie.


»więcej
»2011-02-27 (Degustacja win z Austrii)

W czwartek 10 marca, odbędzie się w Warszawie, w Sali Balowej Hotelu Mariott, degustacja win austriackich. Najpierw od 13.00 do 14.00 degustacja komentowana prowadzona przez Wojtka Bońkowskiego (Polish Wine Guide) i Josefa Schullera (Head of Wine Academy). Następnie od 14.00 do 19.00 degustacja otwarta z udziałem winiarzy. Aby wziąć ...

»więcej
poprzednia 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 następna

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).