Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

Konkursy

»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy słodkie wina z Banyuls i Porto

Odpowiedź:
Podczas fermentacji do obu dodaje się spirytus
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina niezależnie od pochodzenia ?

Odpowiedź:
Zawartość siarczynów
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wina biologiczne i biodynamiczne ?

Odpowiedź:
Unikanie chemicznych środków ochrony roślin
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina z Saint-Emilion ?

Odpowiedź:
Są czerwone
poprzednia [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).