Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

Konkursy

»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy słodkie wina z Banyuls i Porto

Odpowiedź:
Podczas fermentacji do obu dodaje się spirytus
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina niezależnie od pochodzenia ?

Odpowiedź:
Zawartość siarczynów
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wina biologiczne i biodynamiczne ?

Odpowiedź:
Unikanie chemicznych środków ochrony roślin
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina z Saint-Emilion ?

Odpowiedź:
Są czerwone
poprzednia [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).