Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

Konkursy

»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy słodkie wina z Banyuls i Porto

Odpowiedź:
Podczas fermentacji do obu dodaje się spirytus
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina niezależnie od pochodzenia ?

Odpowiedź:
Zawartość siarczynów
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wina biologiczne i biodynamiczne ?

Odpowiedź:
Unikanie chemicznych środków ochrony roślin
»Zakończony 2009-10-15

Pytanie:
Co łączy wszystkie wina z Saint-Emilion ?

Odpowiedź:
Są czerwone
poprzednia [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 następna

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).