|
|
| | |
Wady wina (2007-05-15)
| Mówiąc o wadach wina, nie mam na myśli jego niedostatków, słabego aromatu, niezbyt interesującego smaku, itp. To w końcu, przynajmniej w pewnej części, sprawa indywidualnego odczuwania. Każdy z nas lubi inne wino, inne też jego cechy uważa za najważniejsze. Mówiąc o wadach mam na myśli wyraźne błędy popełnione podczas wytwarzania wina lub jego przechowywania. Błędy, które powodują, że wino, niezależnie od gustu nie nadaje się do wypicia. Postęp technologiczny jaki dokonał się w ciągu ostatnich dziesięcioleci spowodował, że znacznie rzadziej niż kiedyś mamy do czynienia z poważnymi wadami wina. Mniej lub bardziej istotne defekty zdarzają się jednak i będą zdarzać. Wino to substancja organiczna, złożona z kilkuset związków chemicznych, które nawet po rozlaniu do butelek podlegają nieustannym przemianom. Można powiedzieć, że wino żyje i jak każdy żyjący organizm podatne jest na choroby.
Oceniając wygląd wina należy zwrócić uwagę na jego klarowność. Zmętnienie wina, brak przejrzystości, unoszący się w całej objętości mętny osad to wada wina. Świadczy o, zachodzących podczas przechowywania, niekorzystnych procesach, pogarszających jakość wina. Trzeba pamiętać jednak, że krystaliczny osad, który niekiedy możemy zaobserwować na dnie butelki lub w pobliżu korka, nie jest wadą, a wręcz przeciwnie. Składa się on z soli kwasu winowego i świadczy o dobrej jakości wina. Nie jest on może zbyt smaczny, łatwo jednak można się go pozbyć poprzez dekantację wina.
Na skutek poprawy technologii wytwarzania wina, zmętnienie występuje dosyć rzadko. Znacznie częściej możemy mieć do czynienia z wada związaną z chorobami korka. Tak zwane wino "korkowe" charakteryzuje się zapachem pleśni, zbutwiałych liści, wilgotnej tektury i wyraźnie gorzkim smakiem. Jest to wada nieodwracalna, niestety coraz częściej występująca. Szacuje się, że od 2 do 8% win może być dotkniętych tą chorobą.
Jeżeli wino ma wyraźny nieświeży aromat gnijących owoców, przyczyną może być aldehyd octowy. Może on znaleźć się w » | | <<< [1] 2 >>> | « więcej | autor: Sławomir Chrzczonowicz |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|