|
|
| | |
Didier Barral - najważniejsza jest ziemia (2008-03-30)
|
Wino powstaje w winnicy a nie w piwnicy. To proste zdanie słyszałem w ostatnich latach od wielu wybitnych winiarzy. Oznacza to po prostu jedno. Wino jest produktem rolniczym. Specyficznym wprawdzie, przetworzonym, ale jednak rolniczym. Bez najzdrowszych, najlepszych, najbardziej dorodnych owoców nie będzie dobrego wina. Producent wina może je co najwyżej zepsuć. Na pewno nie jest w stanie poprawić. Przykładem takiego właśnie podejścia do wytwarzania wina jest Didier Barral, jeden z najwybitniejszych winiarzy na południu Francji.
Wizyta w winnicy Barrala do łatwych nie należy, nie dlatego, że gospodarz jest niemiły, wręcz przeciwnie, choć nie ukrywa przy tym, że woli robić wino niż o nim gadać. Jeżeli jednak uda nam się do Barrala trafić z nadzieją na łatwą degustacje wielkich win, jesteśmy w błędzie. Didier Barral naprawdę żyje swoją winną pasją, a ponieważ za główną przyczynę powstawania dobrych lub gorszych win uważa jakość gleby, prace nad nią postrzega jako najważniejszy element tworzenia wina. Takie podejście doprowadziło nieuchronnie do podjęcia decyzji o uprawie w systemie biodynamicznym, przy czym w przypadku Didiera nie jest to jedynie fascynacja ładnie brzmiącymi teoriami Rudolfa Steinera, ale głęboko przemyślana koncepcja wsparta ogromną wiedzą na temat gleby i jej właściwości. Tak więc odwiedzając jego winnicę z góry trzeba zarezerwować czas na kilkugodzinny objazd poszczególnych parceli i wysłuchanie ilustrowanego praktyczną demonstracją wykładu.
Wbrew pozorom może to być pasjonujące, zwłaszcza kiedy widzimy winnicę zgoła odmienną od sąsiednich, porośniętą gęsto trawą i ziołami, w której swobodnie pasą się krowy, powoli przechadzając się między winnymi krzewami. Winnicę, która według Barrala jest pełna życia, podczas gdy starannie wypielone i nawożone winnice sąsiadów są po prostu martwe. Didier uważa, że dwie główne przyczyny powstawania złych win w Langwedocji to zła uprawa ziemi i używanie niewłaściwych odmian winorośli, niedostosowanych do gorącego klimatu południa. Jako przykład podaje syrah. To przecież typowa »
| | <<< [1] 2 >>> | « więcej | autor: Sławomir Chrzczonowicz |
| |
| |
|
|
|
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian
winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że
próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je
wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat
|
|
|
|
|