Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Oak Chips (2008-04-20)

Od dwóch tysiącleci aromat dębowego drewna towarzyszy winom. Na początku był przypadek. Około I wieku po Chrystusie, Rzymianie próbując usprawnić transport i przechowywanie wina, zastosowali wynalezione przez Celtów drewniane beczki. Dość szybko zorientowano się, że leżakowanie wina w beczce, zmienia jego smak i aromat, zwiększa również jego potencjał dojrzewania. Charakterystyczne nuty aromatyczne wanilii, żywicy, cynamonu, orzechowego masła, karmelu i czekolady, wzbogacają paletę naturalnych zapachów pochodzących bezpośrednio z winogron. Wielu znawców i krytyków winiarskich, protestuje przeciw nadmiernemu w obecnych czasach używaniu beczek podczas dojrzewania wina, twierdząc, że zabiegi takie zniekształcają prawdziwą naturę wina i pozwalają także maskować jego wady. Spór o to czy i jak używać nowych beczek (stare nie zmieniają tak wina) wydaje się nie mieć końca, nie mniej wielu konsumentów lubi dębowe aromaty i wielu producentów tak właśnie wina wytwarza, licząc przede wszystkim na łatwiejszą sprzedaż.

Problemem są jak zwykle koszty. Nowa beczka o pojemności mniej więcej 250 litrów, z dębu francuskiego, a te są w winiarskim świecie najwyżej cenione, kosztuje dobrze ponad tysiąc euro. Łatwo obliczyć, że dojrzewanie wina w takiej beczce kosztuje około 4 euro na litr. No, może trochę mniej, gdyż rzadko używa się wyłącznie nowych beczek, częściej i starych i nowych w odpowiadającej producentowi proporcji. Jednak wino pachnące beczkowymi aromatami, a kosztujące poniżej 20 zł w beczce raczej nie leżało. Jak to możliwe? Popularną, wprowadzoną przez Australijczyków praktyką jest dodawanie do stalowych kadzi z leżakującym winem, dębowych wiórów. Technika bardzo tania, a przy tym skuteczna. Zamiast wiórów dodaje się niekiedy płynnego ekstraktu z dębu, jednak to wióry, zwane oak chips, są w krajach Nowego Świata stosowane najczęściej.


Oczywiście stosowanie dębowych wiórów nie zapewnia właściwego, a niezbędnego przy dojrzewanie szlachetnych win, utlenienia, znakomicie poprawia za to smak i aromat win tanich, maskując jednocześnie ich wady. Takie zabiegi od lat praktykowane »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).