Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Skąd się wziął gewürztraminer ? (2008-06-25)


Kiedy niedawno podczas jednej z winnych dyskusji któryś z uczestników zapytał: "a skąd właściwie wziął się gewürztraminer?" odpowiedź, wydała mi się banalna. "No oczywiście z Alzacji" odpowiedziałem i rozpętałem jedną z najbardziej burzliwych "winnych" dyskusji. No bo jak to z Alzacji? Przecież wszyscy wiedzą, że odmiana traminer pochodzi z Tyrolu, gdzie kroniki poświadczają jej występowanie już w wieku X. Jest więc oczywiste, że pochodzi stamtąd i stamtąd też musiała niegdyś do Alzacji, gdzie pisze się o niej dopiero w wieku XVIII, przywędrować.


Prawda nie jest jednak tak oczywista. Kroniki mówią bowiem o białej odmianie, uprawianej już w wieku X w pobliżu tyrolskiego miasteczka Tramin lub Termeno, skąd właśnie wywodzi się nazwa traminer. Jednak znany nam gewürztraminer ma owoce ciemnoróżowe, czerwone niemal. Czy jest to więc ta sama odmiana? Niektórzy twierdzą, że pokrewieństwo jest niezaprzeczalne, zaś zmiana koloru owoców na przestrzeni bez mała kilkuset lat spowodowana mogła zostać innym składem chemicznym gleby. Istnieją jednak zwolennicy innej teorii, którzy twierdzą, że  owszem sprowadzono traminer z Tyrolu do Alzacji, lecz już w wieku XVI zastąpiono go inną odmianą, właśnie pochodzącym z Nadrenii gewürztraminerem o różowych owocach. Ten zaś bardziej niż z traminerem spokrewniony jest z pochodzącym z Jury szczepem savagnin. Według tej teorii tę właśnie, pochodzącą z Niemiec odmianę sprowadzono w wieku XVIII lub  XIX do Tyrolu. Skąd więc tak naprawdę pochodzi gewürztraminer? Bez badań  DNA nie sposób tego rozstrzygnąć, zwłaszcza, że obecnie obu nazw: traminer i gewürztraminer używa się wymiennie. Wiadomo natomiast, że ta popularna w całej winiarskiej Europie, odmiana, tylko w Alzacji i w Tyrolu właśnie pozwala otrzymać wina najwyższej jakości. Piłem całkiem niezłe traminery z Węgier i Bułgarii, wina poprawne, dobrze zrobione aromatyczne, z wyraźnymi nutami pikantnych przypraw i korzeni. Piłem gewürztraminery z Południowej Afryki i Australii, żadne jednak z tych win nie mogło »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).