Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Zakrętki najlepsze ? (2009-07-02)


Wygląda na to, ze jeden z bardzo ważnych elementów winiarskiego ceremoniału odchodzi w przeszłość. Myślę o otwieraniu butelki wina. Butelki zamkniętej eleganckim prawdziwym korkiem. Ileż to się człowiek napracował, zainwestował w porządny otwieracz, podglądał kelnerów i po co ? Korek, nieodłączny wydawałoby się atrybut dobrego wina, zaczął się właśnie z nami żegnać, a właściwie to raczej producenci wina i handlowcy żegnają się z korkiem.


Przyczyn jest kilka. Pierwsza to taka, że o dobry korek coraz trudniej. Co roku płoną plantacje dębu korkowego na półwyspie iberyjskim, co roku też produkuje się coraz więcej wina. Korków wiec zaczyna brakować, a przynajmniej korków dobrej jakości. Surowiec jest więc coraz gorszy, co ma oczywiście wpływ na kondycję przechowywanego w butelkach wina. Wada korka, wino korkowe to coraz powszechniej występujący defekt wina związany z korkami właśnie. Zdarza się, że nawet do 10% wina może być wadliwe z powodu złych korków. I tu jest przyczyna druga. Nie tylko winiarze nie chcą  ponosić kosztów reklamacji. Także więksi sprzedawcy na przykład sieci supermarketów zaczynają zmuszać producentów do stosowania innych niż tradycyjny korek sposobów zamykania butelek.


Zaczęto więc stosować korki z tworzywa sztucznego, a czasami, zwłaszcza do lepszych win, tak jak w Austrii korki szklane. Jednak najlepsze okazały się metalowe zakrętki, ot takie jakie stosuje się do butelek z wódką czy brandy. Wygodne, praktyczne i co najważniejsze szczelne. Doskonale zabezpieczają wino przed dostępem powietrza, nie powodując jednocześnie, tak jak korki tradycyjne, niebezpieczeństwa zakażenia wina. Co prawda ginie gdzieś całe misterium otwierania butelek przy pomocy korkociągu, nie ma miejsca na wieczne spory, w którym miejscu nacinać kapsułkę i do którego miejsca wkręcać spiralę korkociągu, ale za to zakrętkę potrafi odkręcić każdy, a wino bezsprzecznie zachowuje swoją jakość. Co więcej, jak wynika z ostatnich doniesień brytyjskiego miesięcznika Decanter, większość ekspertów zdecydowanie wyżej ocenia zakrętki niż »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).