Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Zagroda Aniołów (2009-09-29)


I znowu Korsyka. Tym razem naszym celem jest zachodnie wybrzeże wyspy, a więc stolica czyli Ajaccio i dwie apelacje, Sartène i Calvi. Poznałem już trochę Korsykę i jej wina ale tym razem bardziej chodzi mi o winiarzy, zwłaszcza, że tuż przed przyjazdem znalazłem notkę Bettane’a  na temat nowych win produkowanych w pobliżu Calvi przez Irlandczyka Richarda Spurra.  Irlandzki winiarz na Korsyce, w dodatku otrzymujący za swoje pierwsze wino 16 punktów od Bettane’a – to musi być ktoś. Pojechaliśmy więc do Calvi. Ta niewielka, licząca ledwie 276 hektarów apelacja rozciąga się na północnym zachodzie wyspy w dolinie rzek Fiume i Figarella, między zatoką Calvi a zboczami górskich masywów Monte Grosso i Monte Cinto. Miejsce niezwykle malownicze a na tutejszych granitowych glebach szczepy niellucciu, sciaccarellu, grenache i vermentinu dają jedne z najlepszych korsykańskich win.


Winnica Richarda nazwana Enclos des Anges czyli Zagroda Aniołów skrywa się po prawej stronie drogi wiodącej z Calvi w stronę lotniska. Trudno ją znaleźć, bo prowadzą do niej niepozorne, namalowane odręcznie na spłowiałych deszczułkach drogowskazy. W końcu dojechaliśmy. Marjorie Nieduża hala, przed nią beczka. Na drzwiach kartka: „Jeśli nie będzie nas w ciągu 10 minut – zadzwoń”. Już sięgałem po telefon, gdy podjechał samochód i wysiadła z niego ciemnowłosa, energiczna kobieta, jak się później okazało, żona Richarda – Marjorie.


Z początku małe rozczarowanie – okazało się że nie ma już ani jednej butelki czerwonego wina, wszystko sprzedane, do okolicznych restauracji i takim klientom jak my. Produkcja jest niewielka. Richard Spurr, który wcześniej był winemakerem w Domaine d’Alzipratu i Clos Culombu, wydzierżawił niewielką winnicę i od kilku zaledwie lat wytwarza coraz lepsze z każdym rocznikiem wina.


Słuchając Marjorie próbowaliśmy więc kolejno dwóch roczników vermentinu, a następnie dwóch roczników rosé. Vermentinu z 2007, to właśnie to wyróżnione przez Bettane’a, wino o niezwykłym bukiecie i »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).