Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Uwaga! Bubel (2009-12-05)


  Niezręcznie mi o tym pisać jako że sam coś od czasu do czasu publikuję na temat win. Jednak trudno nie zabrać głosu wobec ewidentnego brakoróbstwa, które tym razem przybrało nazwę „Encyklopedia Wina”. Rzecz wydana dość starannie przez wydawnictwo Buchmann. Ładne zdjęcia, czytelny układ treści. Co z tego jeśli ta treść zawiera błędy skandaliczne w części obciążające tłumacza, w części jednak także autora i wydawcę. Czytelnik dowiaduje się na przykład takich rewelacji: „Wielu uważa, że tutejsze białe wina Médoc są najlepsze”. Nic to, że w Médoc nie ma białych win. Można jak się okazuje napisać, że są najlepsze.  Ale to nie wszystko. O Roussillon autor pisze, że "Powstają tu też wina czerwone i różowe z odmiany montepulciano, typowej dla tego regionu”. Konia z rzędem temu, kto widział  choćby jeden krzew montepulciano w Roussillon, ale co tam. Za chwilę do odmian bordoskich autor zalicza syrah. Robi się ciekawie. O barbaresco wspomniano że jest to „lekkie wino zawartości 12,5% alkoholu” – bracia Barale chyba by się z tym nie zgodzili. Cóż, za chwilę mamy rozważania na temat białych win brunello. To są błędy w zasadzie dyskredytujące tę pozycję, ale swoje dorzucił też tłumacz. Otóż jednostkę administracyjną w USA czyli hrabstwo, tłumaczy jako księstwo. Mamy więc księstwo Napa, Sonora itd. Prawda że ładnie to brzmi? Całkowite pomieszanie pojęć panuje gdy omawiane są odmiany winogron. Nic to, że  tłumacz myli szczep z krzewem - w ten sposób znalazł gdzieś winiarza, który uprawia 20 tysięcy szczepów. Uparcie nie przyjmuje do wiadomości, że tempranillo i cencibel to dwie nazwy tej samej odmiany, tę drugą zresztą czasami pisze jako sensible, a wśód szczepów chorwackich wymienia takze producentów i ich wina jak na przykład Zlatan Otok. Takich i podobnych błędów jest multum. Do tego dochodzą literówki. Mamy więc apelację chateau du pape – pewnie autor »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).