Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Przebudzenie Carole Bouquet (2010-05-03)


Znana francuska aktorka Carole Bouquet, niegdyś „dziewczyna Bonda” ex partnerka Gerarda Depardieu od kilkunastu lat produkuje wino na leżącej w pobliżu Sycylii wyspie Pantelleria. Wytwarzanie własnego wina to w ogóle temat modny wśród aktorów, czy szerzej mówiąc celebrytów. Wino pragnie robić, jak sam kiedyś wspomniał, Marek Kondrat, o winie myślą ostatnio Johnny Depp i Antonio Bandera. Carole Bouquet Jeszcze dłuższa jest lista znanych osób, które wino już robią lub przynajmniej je firmują. Gerard Depardieu, Sting, Bob Dylan, Sam Neil, Christopher Lambert, Luc Besson a spośród gwiazd sportu między innymi: Michael Schumacher, David Beckham, Jean Tigana i wielu innych. Wytwarzanie wina, jak widać, staje się coraz bardziej trendy i, choć wielu celebrytów zapewnia o swojej autentycznej pasji, stanowi ważny element kreowania wizerunku. Zresztą pasja ta wcale nie musi być udawana. Wino jest w końcu tak wspaniałym napojem, a krajobrazy winnic tak urokliwe, że każdy marzyłby o takim życiu. Wytwarzać dobre wino i oczywiście wypijać je w gronie przyjaciół, najlepiej w winnicy. Problem polega na tym, że wytwarzanie wina, to nie tylko przyjemność ale przede wszystkim bardzo ciężka praca, czego nie każdy się spodziewa, zwłaszcza gdy decyzje o zakupie winnicy podejmuje pod wpływem sielankowych obrazów, takich jak w filmie Dobry Rok, czy na podstawie wakacyjnych wyjazdów. Wytwarzanie wina to ciężka praca w winnicy, to codzienne zmaganie z prozaicznymi przeszkodami takimi jak deszcz, grad, przymrozek i niezliczonymi, czyhającymi aby pracę winiarza zniszczyć szkodnikami. Mączniak, esca, eutypa, ćma zwójka, pluskwiak, czy odradzająca się i wciąż niebezpieczna filoksera nie występują w nastrojowych filmach, potrafią za to nieźle zatruć życie producenta wina. Czasami poddają się nawet winiarze wybitni, jak Guy Bossard z doliny Loary, o którym niedawno pisałem. A natura nie jest jedynym zmartwieniem. Winnica, o czym na ogół się nie pamięta to przedsięwzięcie komercyjne. To wprawdzie specyficzna, ale jednak firma, która »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).