Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Coś do wina - szparagi (2010-05-03)

Późna wiosna, lub jak kto woli długa zima, sprawiła, że z wyjątkowym utęsknieniem czekamy na rośliny, owoce, warzywa, nieodłącznie z wiosną związane, jak choćby szparagi. W tym roku cierpliwość nasza na ciężką została wystawiona próbę, niemniej szparagi wkrótce powinny się pojawić. Nie ma zaś chyba nie ma nic lepszego, na poprawienie nadwątlonego długą zimą samopoczucia, niż świeże, delikatnie chrupiące, podlane roztopionym masłem i posypane tartą bułką, białe pędy.

Szparagi to jedne z najstarszych, znanych ludziom warzyw. Ceniono je bardzo w starożytnym Egipcie, znane ponoć były zamieszkałym w Mezopotamii Sumerom. Egipskie malowidła, datowane na ponad 2700 lat przed Chrystusem, przedstawiające pęczki szparagów, to jak na razie  najstarsze  potwierdzone świadectwa ich występowania.


Szparagi uwielbiali starożytni Grecy, zaś jeszcze większymi amatorami ich okazali się Rzymianie. Być może dlatego, że uważali szparagi za afrodyzjak, co zresztą jak dotąd się nie potwierdziło. Nawiasem mówiąc, trudno znaleźć roślinę, owoc czy warzywo, które nie byłoby uważane za afrodyzjak, więc nie trzeba się do tego zbytnio przywiązywać. Warto natomiast pamiętać, że dzięki szparagom Rzymianie nauczyli się korzystać z lodu do przechowywania żywności. Wywozili po prostu świeże szparagi w alpejskie doliny i tam przechowywali je zagrzebanie w śniegu i lodzie, dzięki czemu mogli także jesienią i zimą cieszyć się ich świeżym smakiem.


Szparagi stanowią doskonałe, wcale nie tak w kulinarnym świecie częste, połączenie potrawy wykwintnej, eleganckiej i zarazem bardzo zdrowej, niskokalorycznej, o sporej zawartości witamin, mikroelementów i błonnika. Bogate są również w przeciwutleniacze, stanowiące świetne zabezpieczenie przeciw przyspieszającym procesy starzenia wolnym rodnikom. Można je jeść można w każdej niemal postaci. Surowe, posiekane stanowią doskonały składnik wielu sałatek, na przykład z ogórkiem, cebulą, avocado i sosem vinaigret. Mogą być także gotowane na wiele sposobów. W Polsce najczęściej podaje się gotowane szparagi z wody, podlane roztopionym masłem, często z tartą bułką. Z kolei »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).