Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Zapach wina (2010-06-10)


Wąchanie wina jest z punktu widzenia profesjonalnej degustacji czynnością niezwykle ważną. W końcu jak twierdzą znawcy, ponad 70% wrażeń, jakich dostarcza nam picie wina, odbieramy dzięki powonieniu. Wąchają wino nie tylko wytrawni degustatorzy, czy jurorzy na konkursach winiarskich. Wino wąchają również podający je klientom sommelierzy, wąchają wreszcie miłośnicy wina. To zresztą taki mój prywatny, mały test na własny użytek. Kiedy ktoś deklaruje się że lubi wino, patrzę tylko jak zabiera się do kieliszka. Jeśli powącha, nawet niewprawnie, chwile nad nim pomyśli, zakręci, znów powącha, wiem, że naprawdę lubi wino. Gonzalo Bertelsen z Vina Caliterra Jeśli szybko wypija zawartość nawet nie zbliżając kieliszka do nosa, wiem, że tak naprawdę lubi alkohol, a to co jest w kieliszku ma dla niego wartość wprost proporcjonalną do procentów.


Warto więc wino wąchać, podobnie zresztą jak warto wąchać wszystko co jemy i pijemy. Zapachy, aromaty i ich połączenia, ich finezja i harmonia, to wszystko co składa się na bukiet wina jest niezmiernie ważne. Dostarcza bowiem najważniejszych przeżyć nie tylko podczas profesjonalnej degustacji, ale także po prostu podczas picia wina, choć wówczas z pewnością mniej się nad tym zastanawiamy.


Jednak wąchanie wina przez degustatorów, ma na celu nie tylko ocenę aromatów i ich elegancji czy ekspresji ale, co równie ważne, wykrycie wad, które mogą występować w winie, a o których informuje nas właśnie zapach. Nie istnieje bowiem lepsze niż ludzki nos urządzenia, które mogłoby niedostatki czy wady w winie wykrywać. Nie udało się skonstruować urządzenia, które lepiej niż nasz nos mogłoby orzec: to jest niedobre.


Przez całe lata uważano, że tylko nieliczni obdarzeni są węchem na tyle czułym by profesjonalnie degustować wino, a dobry nos traktowano jako wyjątkowy dar dla wybranych. Tymczasem rzeczywistość jest znacznie bardziej prozaiczna. Zajmuję się winem już ponad piętnaście lat i bardzo rzadko spotykałem osoby obdarzone rzeczywiście fenomenalnie wrażliwym węchem. Większość »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).