Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rodacy robią wino (2010-06-10)

Jakiś czas temu, podczas podróży przez Chablis, kiedy parkowałem samochód przed wejsciem do Domaine Grossot, z wyjeżdżającego z sąsiedniej posesji auta padło pytanie: Czy Pan może do mnie ? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że słowa te wypowiedziano po polsku. Okazało się, że kierująca samochodem pani Danuta Phillippon wyjechała z Polski ponad dwadzieścia lat temu i znalazła swój dom właśnie w Chablis. Wraz z mężem, winiarzem od kilku pokoleń, prowadzą kilkunastohektarową winnicę Château de Fleys, wytwarzając całkiem zresztą niezłe wina.

Rozmawiając z panią Danutą przypomniałem sobie inne zaskoczenie, kiedy kilka lat temu, na południu Francji, pierwsze słowa jakie usłyszeliśmy wraz z Markiem Bieńczykiem, podczas spotkania z renomowanym winiarzem brzmiały: Chłopaki zaczekajcie chwila, a ja skocza po jedna flaszka. Był to Jeremi Gaik, ceniony w regionie Roussillon winiarski ekspert, doradzający w kilku uznanych posiadłościach.


W ciągu kilkunastu lat winiarskich podróży, takich nieoczekiwanych spotkań z rodakami nazbierało się znacznie więcej, i nie tylko we Francji. W znanej winnicy Alessandro Morodera, w Rosso Conero, nie tylko większość pracowników, ale także główny winemaker jest Polakiem. Jacques i Chantal Gajowka Polaków spotkałem także w Austrii i w Niemczech, gdzie w znanej mozelskiej winnicy Van Volxem, pracuje Roman Niewodniczański. A jest jeszcze wielokrotnie przeze mnie wspominany pan Gajówka w Beaujolais, Denis Jackowiak w Szampanii, Marta Wach w Alzacji czy Magda Bogucka – Joly w Langwedocji. Różnymi drogami trafiali do winnic. Większość urodziła się za granicą, w rodzinach emigrantów. Niektórzy jak Gaik czy Gajówka mówią biegle po polsku, inni jak Jackowiak, choć swą polskość demonstrują, języka przodków już nie znają.

Coraz większą jednak grupę stanowią przybysze z Polski, dla których praca w winnicy to zupełne novum, z którym w Polsce nigdy się nie zetknęli. Początkowo się temu dziwiłem, potem coraz mniej, teraz w zasadzie przyzwyczaiłem się do sytuacji, że niemal w »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).