|
|
| | |
Światowy konkurs sauvignon (2010-07-14)
|
Jedno z ostatnich doniesień Decantera rozlało miód na moje serce. Jako wielbiciel win francuskich zawsze wiedziałem, że tak jest. Problem polegał na tym, że nie zawsze wiedzieli o tym inni. No cóż teraz się dowiedzą, a ja w tym pomogę i nie bez przyjemności.
Podczas dorocznego Światowego Konkursu Win w Brukseli, zorganizowano, po raz pierwszy, oddzielną konkurencję pod hasłem – sauvignon blanc. W szranki stanęło 512 win z Francji, RPA, Nowej Zelandii, Chile, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Grecja, Brazylia i Szwajcaria. Wina oceniało 40 degustatorów, a wyniki konkursu pokaszałay absolutną dominację Francji, która uzyskała 90 nagród. Przyznam, że mnie to nie dziwi, biorąc pod uwagę doskonałe wina z sauvignon blanc wytwarzane w Sancerre i Pouilly-Fumé, no i oczywiście w Bordeaux. Zaskakujące drugie miejsce (21 nagród) przypadło Chile, choć kiedy przypomnę sobie jakość rieslingów, pinot noir i sauvignon z Casa Marin, wytwórni niestety nieobecnej w Polsce, zaraz dziwić się przestaję. dzie na tym tle osławione sauvugnon z Trydentu, gdzie przede wszystkim Nowa Zelandia? Nie wiem, nie wiem też jakie wina z tych krajów zgłoszono, jednak dominacja Pouilly-Fumé i Sancerre nie podlegała dyskusji. I to jest tyle co mogę na ten temat powiedzieć. Stara Francja trzyma się mocno.
| | | « więcej | autor: sch |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|