Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Światowy konkurs sauvignon (2010-07-14)


Jedno z ostatnich doniesień Decantera rozlało miód na moje serce. Jako wielbiciel win francuskich zawsze wiedziałem, że tak jest. Problem polegał na tym, że nie zawsze wiedzieli o tym inni. No cóż teraz się dowiedzą, a ja w tym pomogę i nie bez przyjemności.


 Podczas dorocznego Światowego Konkursu Win w Brukseli, zorganizowano, po raz pierwszy, oddzielną konkurencję pod hasłem – sauvignon blanc. W szranki stanęło 512 win z Francji, RPA, Nowej Zelandii, Chile, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Grecja, Brazylia i Szwajcaria. W winnicy casa marin w dolinie Leyda powstaja najlepsze chilijskie sauvignon Wina oceniało 40 degustatorów, a wyniki konkursu pokaszałay absolutną dominację Francji, która uzyskała 90 nagród. Przyznam, że mnie to nie dziwi, biorąc pod uwagę doskonałe wina z sauvignon blanc wytwarzane w Sancerre i Pouilly-Fumé, no i oczywiście w Bordeaux. Zaskakujące drugie miejsce (21 nagród) przypadło Chile, choć kiedy przypomnę sobie jakość rieslingów, pinot noir i sauvignon z Casa Marin, wytwórni niestety nieobecnej w Polsce, zaraz dziwić się przestaję. Najlepsze francuskie sauvignon pochodzą z Pouilly-Fume dzie na tym tle osławione sauvugnon z Trydentu, gdzie przede wszystkim Nowa Zelandia? Nie wiem, nie wiem też jakie wina z tych krajów zgłoszono, jednak dominacja Pouilly-Fumé i Sancerre nie podlegała dyskusji. I to jest tyle co mogę na ten temat powiedzieć. Stara Francja trzyma się mocno.


 

« więcejautor: sch

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).