Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Eiswein z Penedes czyli kant (2010-08-06)


Bez większych komentarzy, na razie przemknęła przez branzowe media informacja, że w Hiszpanii, konkretnie w Penedes władze regionu zaakceptowały nową apelację DO Vino Dulce de Hielo lub po katalońsku Vi Dolç del Fred. Rzecz dotyczy win „lodowych”, znanych jako eiswein lub icewine. W czym więc problem? Ano w tym, że jakkolwiek w Katalonii temperatura spada czasami poniżej zera to o warunki do wytwarzania win „lodowych” raczej trudno. Przypomnijmy: wino „lodowe” produkuje się z moszczu wytłoczonego ze zmarznietych na krzewach winogron. Przy czym konieczny jest spadek temperatury do co najmniej -8°C, trwający przez kilka godzin. Nie chodzi tu więc o przymrozek ale solidny mróz, który spowoduje zamarznięcie części wody stanowiącej podstawę winogronowego soku. Takie zamarzniete grona rozgniata się, usuwając z nich bryłki lodu, czyli po prostu wodę. To co pozostaje to moszcz znacznie bardziej zagęszczony, znacznie bogatszy w cukier i składniki aromatyczne i z takiego właśnie moszczu powstają bardzo słodkie, bogate i aromatyczne eisweiny. Wytwarza się je tradycyjnie w regionach chłodnych jak Niemcy, Austria czy Kanada w okolicach wodospadu Niagara. Tymczasem Katalończycy dopuścili wytwarzanie win lodowych z winogron zamrażanych po zbiorach w warunkach sztucznych: w komorach chłodniczych, zamrażarkach, lodówkach etc. Słowem kant gigant. I nie chodzi mi tu o urażoną godność arystokracji, na której salony wdziera się parweniusz, oferując taniej produkt, równie dobry. Bo równie dobry nie jest. W produkcji win lodowych  ogromną rolę odgrywa czas. Czas między osiągnieciem dojrzałości owoców a zbiorami. To średnio dwa miesiące, podczas których winogrona pozostają na krzewach, wzbogacając się w całą paletę aromatów i smaków. Zastępując ten proces szybkim mrożeniem w chłodniach uzyskamy z pewnością wino słodkie i z  pewnością nie będzie to wino wielkie. Cóż, pecunia non olet, tym bardziej, że mrożąc  winiogrona w chłodniach unikamy ryzyka związanego z pozostawieniem gron  na krzewach i narażaniem ich na choroby, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).