Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Wino otwarte, wino zamknięte (2010-09-23)


W odróżnieniu od innych alkoholi, zwłaszcza tych wysokoprocentowych, życie wina nie kończy się wraz z nalaniem go do butelki i zatkaniu jej korkiem. Whisky, koniak, czy armaniak, latami dojrzewać mogą w dębowych beczkach, jednak gdy przyjdzie ich czas, trafiają do butelek i od tej pory w zasadzie ich właściwości nie zmieniają się. Mocny, czterdziestoprocentowy alkohol powstrzymuje wszelkie procesy mikrobiologiczne. Zresztą już wcześniej Stare Spatburgundery z Badnii podczas destylacji trunek został dość skutecznie wyjałowiony. Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku wina. Kilkaset zawartych w nim związków chemicznych, często o bardzo skomplikowanej strukturze, podlega nieustannym przemianom. Nawet leżakując w butelce, szczelnie zamknięte, wino zmienia się, dojrzewa, starzeje, wreszcie, po dłuższym lub krótszym czasie, umiera. W miarę upływu czasu zmieniają się wszystkie niemal cechy charakterystyczne wina. Aromaty ewoluują w stronę zapachów coraz cięższych, mniej owocowych, bardziej korzennych, czasami wręcz zwierzęcych. Garbniki polimeryzując, wypadają w formie osadu. degustacja u Francois Chidaine Jest ich coraz mniej, przez co wino wyraźnie łagodnieje, zaokrągla się, nabiera elegancji. Zmienia się również kolor wina. Czerwone jaśnieje, nabierając ceglastej, pomarańczowej wręcz barwy, białe z kolei ciemnieje przechodząc w bursztynowy kolor starego złota.


Oczywiście ewolucja taka trwa długie dziesięciolecia i oczywiście nie wszystkie wina takiego wieku dożyją. Równocześnie jednak, podczas dojrzewania zachodzą zmiany szybsze i łatwiejsze do zaobserwowania, mające spore znaczenie podczas degustacji. Zmiany te, trudne do przewidzenia, związane są częściowo z procesami dojrzewania, częściowo zaś z tak zwanym szokiem butelkowym, czyli reakcją na nagłe zamknięcie wina w niewielkiej objętości  butelki. Zamkniete ? sprawdza Gonzalo Bertelsen z Vina Caliterra Mówiąc krótko zdarza się, że wino po otwarciu butelki, nie rozwija spodziewanego bukietu, nie wydziela aromatów i mimo intensywnego napowietrzania czy nawet dekantacji, nie chce ujawnić swego bogactwa. O takim winie mówimy, że jest zamknięte lub, że nie chce się otworzyć. Dotyczy to wielu win, przede wszystkim  tych najlepszych, z dużym potencjałem dojrzewania, spędzających w butelkach długie lata. Wina proste, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).