Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Monika, ach Monika (2010-10-17)

Kilka lat temu napisałem felieton o nowej modzie polegającej na nadawaniu dzieciom imion pochodzących od nazw winnych szczepów. Pisałem o popularności nowego imienia Chardonnay, które tylko wówczas nadano w Anglii osiemdziesięciu dziewczynkom.   Pomyślałem jednak sobie czy nie istnieje tendencja odwrotna i okazało się, że jak najbardziej. Co najmniej kilkadziesiąt odmian winorośli nosi nazwy pochodzące od imion, w dodatku głównie żeńskich. Mamy więc odmiany aurora, augusta, beatrix, barbara, elvira, gloria, juliette i matylda. Znaleźć możemy isabelle i co najmniej kilkanaście odmian madeleine czyli Magdalena. Jest również agathe, chyba od Agaty Christie, antygona, aida, a z bardziej współczesnych angelina. Jest i trochę nazw męskich, znacznie jednak bardziej pretensjonalnych: alexander, cesar, bonaparte, balzac. monica Co ciekawe im mniej znany szczep, tym bardziej pretensjonalne nosi imię. W Szwajcarii przywrócono dożycia stary zapomniany szczep, który nazwano plant robert i ma to nic wspólnego ze znanym wokalistą Zdarzają się też nazwy śmieszne jak robal, cornichon czy caloria. Ta ostatnia, nadana jednemu ze szczepów w Toskanii, powstała chyba przy współudziale działaczy jakiegoś antyalkoholowego stowarzyszenia. 

Na co dzień niewielkie mamy jednak szanse spróbowania win wytwarzanych z tak mało znanych, w powszechnej świadomości właściwie nie istniejących, odmian. Wyjątkiem jest pochodzący z Sardynii szczep monica, ale tu wytłumaczeniem być może, iż w tym przypadku onica nie oznacza wcale imienia. Odmiana trafiła na Sardynię dzięki mnichom którzy przywieźli sadzonki z Hiszpanii. To od zakonników właśnie wzięła się nazwa tego szczepu, początkowo brzmiąca monaca, z czasem przekształcona na monica. Jak powiedziałem, monica jest na Sardynii uprawiana powszechnie. Powierzchnia winnic obsadzonych tym szczepem przekracza sześć tysięcy hektarów, a więc całkiem sporo. Nic więc dziwnego, że monica wraz z winami z Sardynii pojawiła się także Polsce.


Kilka tygodni temu próbowałem win ze znanej sardyńskiej kantyny Meloni, wśród nich także te wytwarzane z odmiany monica i przyznam, że bardzo przyjemnie »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).