Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Warto rozmawiać (2010-11-01)

Odwieczny temat wino i zdrowie, na który zreszta jako laik niezbyt chetnie się wypowiadam,  znowu odżył, a to za sprawą artykułu sprzed dwóch lat w brytyjskim Decanterze, na który wpadłem ostatnio przegladajac domową biblioteczkę. W artykule opisano rezultaty badań wina jako czynnika hamującego chorobę Alzhaimera. No i, tu mnie trafili. fermentacja Zazwyczaj sceptycznie podchodzę do medycznych rewelacji, przekazywanych w formie dziennikarskich newsów, przeważnie przez osoby w tej materii całkowicie niekompetentne. Jednak Alzheimer, jak w ogóle wszelkie choroby związane z niesprawnością umysłu, przeraża mnie tak bardzo, że ze  wszystkich sił chciałbym uwierzyć, że coś da się z tym zrobić. No a jeżeli przy pomocy wina to jeszcze lepiej. Tym razem sprawa wydaje się poważna. Mount Sinai School of Medicine Artykuł komentuje wyniki badań prowadzonych przez wiele miesięcy w laboratorium Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku. Okazało się, że regularne spożywanie czerwonego wina, szczególnie z bogatej w garbniki odmiany cabernet sauvignon, w znaczący sposób hamuje rozwój choroby Alzheimera. Badania prowadzono na grupie chorych, z których część dostawała codziennie czerwone wino, zaś druga część porównywalną ilość roztworu alkoholu w wodzie. W grupie pierwszej, spożywającej wino stwierdzono wyraźne spowolnienie procesów degeneracji komórek mózgowych. Wyniki badań określono jako światełko w tunelu i realną szansę w profilaktyce tej choroby.

Tymczasem w Polsce wygląda na to jakby na pozytywne informacje na temat wina panowało embargo. Zwłaszcza na te poważniejsze, bo parę pseudonaukowych bzdur o tym że wino leczy wszystkie dolegliwości opublikowano. Trudno jednak znaleźć lekarza, który zechciałby w jakikolwiek sposób skomentować takie doniesienia. Przeciwnie, ministerstwo zdrowia, traktuje wino jak wódkę czy samogon domagając się na przykład, jakiś czas temu, wprowadzenia na etykietach informacji że „wino zabija”. Cóż, rządzący zawsze wiedzą lepiej jak uszczęśliwić poddanych. Na wątpliwości Marka Kondrata, czy znajdzie się lekarz, który podpisze się pod idiotycznym hasłem „wino zabija” odpowiadam: znajdzie się. I »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).