Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Jak obchodzić się z winem i nie sprowadzić nieszczęścia? (2010-11-21)


Nie, nie chodzi tym razem o kolejny poradnik opisujący jak nalewać wino, jak je schładzać, w jakiej podawać je temperaturze. Tym razem rzecz dotyczyć będzie sfery znacznie mniej racjonalnej, choć nie znaczy to wcale, że w codziennym życiu nieobecnej. Myślę tu o  związanych z winem przesądach, narzucających pewne reguły obchodzenia się z winem i grożących przykrymi konsekwencjami w razie ich nie przestrzegania. Przesądy jak to przesądy. My ludzie mający nieszczęście być wychowani w epoce triumfującego racjonalizmu skłonni jesteśmy je lekceważyć, przynajmniej oficjalnie. Kiedy nikt nie widzi łapiemy się jednak za guzik widząc kominiarza, nie ma zaś takiej siły, która zmusi nas do przekroczenia ścieżki, którą przeszedł czarny kot. Ponieważ ukształtowana w Rzeczypospolitej Szlacheckiej cywilizacja wina, w II połowie XX stulecia legła w gruzach, przywołać wypada zapomniane dawno zwyczaje, tak aby nie uchybić ważnym, mającym wpływ na nasze powodzenie rytuałom.


Już usadzenie gości w winiarni czy podczas przyjęcia w domu podlega pewnym zasadom. Winiarnia Fukiera - przedwojenna pocztówka Na ławach znajdujących się pod ścianą powinna siedzieć parzysta ilość gości. Nie dotyczy to wszystkich ław, nie ma znaczenia ilość krzeseł ustawionych wokół stołu, ale ławy pod ścianą muszą być obsadzone parzyście. Nie przestrzeganie tego zwyczaju niechybnie sprowadzi  nieszczęście na wszystkich biesiadników.


Nalewając gościom wino gospodarz powinien starać się aby butelka wystarczyła na napełnienie wszystkich kieliszków, zaś później dbać o to aby wszystkie lampki były zawsze pełne. Mamy wówczas pewność, że wino pójdzie na zdrowie, że wszyscy następnego dnia będą w dobrej kondycji. W żadnym zaś razie nie należy nalewać wina lewą ręką. Zawsze przynosi to niepożądane skutki, najczęściej w postaci choroby. Gospodarz będący z natury leworęczny powinien więc tak opanować sztukę nalewania wina aby nie narażać swoich drogich gości.


Murowane niepowodzenie przynosi również przewrócony kieliszek i rozlane wino. W tym kontekście inaczej spojrzeć wypada na opisany przez Sienkiewicza w Ogniem i »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).