Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Słowa, słowa (2011-01-25)


Wiele spośród trudności z jakimi nasza, północnoeuropejska, surowa cywilizacja radzi sobie z winem, wytworem ciepłej i łagodnej kultury śródziemnomorskiej, spowodowanych jest słownictwem, a właściwie jego brakiem. Bo jak opisać wino, jeśli do tego opisu brak słów? Jeśli zaś nie mamy słów, jeśli brak nam opisu, zawodzi pamięć. Bo nazwanie, opisanie wrażenia, to jego zakotwiczenie w pamięci. Na przykład smak. Zasadniczo wyróżniamy cztery smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny. Mówi się jeszcze o piątym, choć nie wszyscy są co do tego przekonani. Lecz jak przy pomocy tych słów opisać smak wina? Było kwaśne, czy gorzkie? A może słodkie? Pół biedy, gdy da się uchwycić wyraźny smak owocu, np. winogrona czy porzeczki. Ale do opisu wina z pewnością to nie wystarcza. W końcu wszystkie wina są kwaśne lub słodkie, czasami z elementami goryczy. A jednak każde jest inne. Jak więc je opisać lub zapamiętać? Podobnie jest z zapachami, które możemy wyczuć w winie. Każde wino pachnie. Tu wydaje się, że sprawa jest łatwiejsza, bo smaków znamy kilka, zaś aromatów tysiące. Jednak często nie umiemy ich nazwać, a nawet gdy uda się niektóre z nich wyodrębnić, to też opis wina wypadnie skromnie. "To wino pachnie jabłkiem i cytryną i jest kwaśne". Czy taki opis zachęca do kupna, smakowania, delektowania się?Degustatorzy radzą sobie inaczej. Jeśli przyjrzymy się notom degustacyjnym, tworzonym przez zawodowców, zauważymy, że bardzo często, niemal zawsze, używa się w nich określeń związanych ze zmysłem dotyku, zmysłem wydawałoby się mało podczas próbowania wina zaangażowanym. Mówi się, że wino jest twarde, gdy zawiera zbyt dużo świeżych garbników, lub miękkie, wówczas gdy nad garbnikami i kwasem przeważa alkohol i cukier. O winach miękkich mówi się też czasami, że są gładkie, a gdy ich miękkość zaczyna przeszkadzać w degustacji, mamy do czynienia z winami wiotkimi. Wina, którym tej gładkości »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).