Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Świadectwo urodzenia (2011-02-03)


W sklepie z winami, podziwiając setki i tysiące butelek, zawsze spoglądamy na etykietę. To na etykiecie szukamy opisu kupowanego wina. To na niej znajdziemy wskazówki co do jego pochodzenia, jakości, smaku i aromatu. Niektóre z tych informacji podane są wprost, jak  rocznik, region pochodzenia, klasyfikacja czy zawartość alkoholu. Inne wymagają nieco wiedzy gdyż ukryte są "między wierszami". Zależy to od kraju, regionu i lokalnej tradycji. Etykiety niemieckie zawierają bardzo dokładny opis wina, podczas gdy Francuzi uważają, że miłośnik wina powinien posiąść pewną wiedzę, zanim przystąpi do zakupów więc wiele informacji podają nie wprost. Z jakich szczepów powstają wina na przykład w Bordeaux czy Chablis to zdaniem Francuzów klient powinien wiedzieć. Niezależnie jednak od tego czy informacje są mniej czy bardziej ukryte, etykieta stanowi swego rodzaju metrykę wina. Można powiedzieć świadectwo urodzenia.


    Samo słowo etykieta pochodzi od starofrancuskiego estechier, co oznaczało przypisywać znaczenie. W XV i XVI wieku określano tym słowem napisy umieszczane na teczkach z aktami sądowymi w celu określenia ich zawartości. Z czasem zaczęto tak nazywać małe karteczki przypinane do towarów, opisujące ich ceny, charakterystykę itp. Jednak początkowo nie dotyczyło to win. Jeszcze w wieku XIX, karteczki naklejane na butelki, opisujące cechy win i będące świadectwem ich legalności nazywano vignette. Dopiero w ubiegłym stuleciu słowo etykieta pojawiło się w winiarstwie.


    Etykiety nierzadko bywały prawdziwymi dziełami sztuki. Znani producenci często zamawiali wykonanie grafik u znanych artystów. Trend ten zapoczątkował baron Rothschild zlecając w 1924 r. znanemu plakaciście Jeanowi Carlu opracowanie etykiety dla Chateau Mouton. Idea ta spotkała się z powszechną krytyką w środowisku bordoskich winiarzy, które  potraktowało to jako profanację sztuki, co spowodowało zaniechanie tego pomysłu na dwadzieścia kilka lat. Podjęto go ponownie po II wojnie światowej i od roku 1947 do 1976 etykiety dla Chateau Mouton malowali między innymi: Picasso, Cocteau, Dali, Chagall, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).