Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Struktura, owoce i tanie Bordeaux (2011-03-21)


Mówiąc o strukturze wina myślimy, przede wszystkim, o niezbędnej równowadze tworzących ją elementów takich jak kwasowość, garbniki i alkohol. O tym jak jest to ważne, przekonałem się po raz kolejny, podczas degustacji kilkudziesięciu win z Bordeaux. Dodajmy win tanich, takich jakie znaleźć możemy powszechnie w sklepach, także  w supermarketach. Château Haut-Brion Wina te często mają nienajlepszą opinię, która nie będzie zaskoczeniem jeśli uświadomimy sobie jakie powinny być wina z Bordeaux i czego od nich oczekujemy. Region Bordeaux położony u ujścia Garonny i Girondy do Atlantyku znajduje się w strefie klimatu oceanicznego o sporej wilgotności. Nigdy nie jest tu tak gorąco i tak sucho jak w śródziemnomorskiej Prowansji czy Langwedocji. W chłodniejszym klimacie okolic Bordeaux znacznie lepiej udają się odmiany dobrze znoszące wilgoć, przede wszystkim cabernet sauvignon i merlot. Z odmian tych wytwarza się wina, nie tak ekspresyjne, nie tak bogate, nie tak owocowe jak ze szczepów śródziemnomorskich. Wina z Bordeaux mają za to więcej garbników i wyższą kwasowość, zaś zawartość alkoholu rzadko przekracza 12,5%. To za co cenimy dobre wina z Bordeaux to nie ekspresja, nie oczywistość, nie bogactwo smaku. To struktura właśnie. Cabernet sauvignon To potencjał dojrzewania i harmonia smaku. To wielość niuansów, które z nosem w kieliszku odkrywać możemy przez długie godziny. To wreszcie elegancja i równowaga. Ma to oczywiście swoje dobre i złe strony. Mało które wino na świecie dorówna naprawdę dobremu bordeaux. Rozkoszowanie się winem eleganckim, pełnym harmonii, wyważonym, finezyjnym to przeżycie niemal mistyczne, to coś znacznie więcej niż zwykle smakowanie, to bezinteresowny podziw dla piękna. Co robić jednak gdy tej harmonii brakuje, gdy struktura wina jest rozchwiana? Cóż, wiele innych win może nadrabiać to intensywnością owocowych smaków, feerią rozbuchanych aromatów, słowem bogactwem, które pozwoli nie dostrzegać mankamentów. W winach z Bordeaux tego nie ma. Złe wino z Bordeaux pozostanie kwaśne, drażniące lub robiące »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).