Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Coś do wina? Trufle (2011-04-24)

 Trufle zawsze owiane były nimbem tajemnicy. Nikt nie potrafił wytłumaczyć skąd się biorą, a przypuszczenia i hipotezy bywały bardzo malownicze. Teofrast, uczeń Arystotelesa twierdził, że „rodzą się z jesiennych deszczy i z suchych uderzeń grzmotów, szczególnie tych ostatnich. Bo ich główną przyczyną jest błyskawica”. Platon mówił o” upieczonych przez grom grudkach błota”. Opowieści to świadectwo znaczenia jakim cieszyły się, te niepozorne, chowające się pod ziemią ciemne bulwy. Trufle białe Ich uwodzicielski aromat potrafi każdemu, najprostszemu nawet daniu przydać prawdziwej wielkości i wirtuozerii. Potrafił nawet zamaskować zapach trucizny, którą Lukrecja Borgia podawała ponoć swoim oponentom.Trufle rosną na południu Europy. We Francji, Włoszech, Hiszpanii, a także na Bliskim Wschodzie, w Chinach i Afryce, wszędzie jednak w niewielkich ilościach. Najbardziej cenione gatunki to tuber melanosporum czyli czarna trufla z Perigordu, oraz tuber magnatum pico, czyli trufla biała, występująca praktycznie tylko we włoskim Piemoncie. Trufle czarne Trufle lubią towarzystwo drzew, zwłaszcza dębów, wręcz nie mogą się bez niego obejść. Trudno je znaleźć gdyż kryją się pod ziemią i bez zdjęcia wierzchniej warstwy gleby po prostu ich nie widać. Co innego zwierzęta. Ich wyczulony węch pozwala bezbłędnie zlokalizować siedlisko trufli. Stąd też od wieków w poszukiwaniu tych cennych grzybów, człowiekowi pomagają specjalnie tresowanie świnie lub psy. Ze świniami, jest jednak pewien problem, otóż one same są wyjątkowymi amatorkami trufli. Może się więc zdarzyć, że znaleziona właśnie trufla, konsumowana jest przez zwierzę w ramach premii za trud poszukiwań.  Na bardzo wysoką cenę trufli wpływa przede wszystkim fakt, że rosną tylko w środowisku naturalnym, a wszelkie próby sztucznej hodowli, na szerszą skalę, spełzły na niczym.   Trufle uszlachetniają każde niemal danie. Są ważnym składnikiem perigordzkiego foie gras. Można je dodawać do łososia czy homara, ale potrafią zmienić w wykwintne danie nawet omlet czy jajecznicę. Doskonale pasują do pstrąga czy świeżych gotowanych szparagów. Również cielęcina i kurczak »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).