Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Południowa Dalmacja po latach (2011-10-03)


Krótkie uzupełnienie do mini przewodnika po winnicach chorwackiego wybrzeża, opublikowanego na tej stronie kilka lat temu. Celem był jeden z producentów, którego wina wprawdzie piłem, ale nie miałem okazji zobaczyć winiarni. Andro Tomić, winiarz z Hvaru znacznie poszerzył swoją gamę win. Wprawdzie nadal prym wiodą dwa plavace i najlepszy chyba na wyspie, a może i w całej Dalmacji prošek Hectorovich, ale bardzo ciekawe okazały się również trzy wina wytwarzane w stosunkowo nowej winnicy Tomica, leżącej na wyspie Sv. Klement w pobliżu Hvaru. Wszystkie trzy wytwarzane są jako wina stołowe, gdyż młode winnice Sv. Klement nie są jeszcze objęte systemem apelacji. Pierwsze wino to dalmatyński pošip, mniej ekstraktywny niż te z Korculi, bardziej rześki, kwasowy, mineralny, w istocie przypominający węgierskiego furminta, z którym podobno jest spokrewniony. W każdym razie wino godne polecenia. To samo zresztą można powiedzieć o kolejnych dwóch winach. Tym razem to bordoskie kupaże (cabernet sauvignon – 50%, merlot – 40%, cabernet franc – 10%), jeden z minimalnym wkładem beczki, drugi dojrzewający ponad rok w dębie, oba wina zdecydowanie udane – soczyste, pełne, z mocnymi aromatami ziół, choć na antypodach od bordoskiego pierwowzoru.Degustując różne dalmatyńskie plavace, byłem do tej pory przekonany, że zawsze mamy do czynienia ze szczepem plavac mali, tymczasem w wielu przypadkach, zwłaszcza prostych, młodych win używa się również mniej szlachetnej odmiany plavac veliki, inaczej soić, dającej wina bardziej alkoholowe z wyższą kwasowością. Na ogół stosuje się w różnych proporcjach  oba plavace, tak jak to robi Tomić w przypadku swojego podstawowego wina, będącego kupażem odmian plavac veliki, plavac mali i drnekušica. Wina nie mają może wielkiej głębi, są za to  radosne, pełne życia i soczyste. Z kolei plavac mali Tomića to wino stonowane, o dużej elegancji, wyrafinowane, na drugim biegunie w stosunku do szorstkich, nieco dzikich plavacy z półwyspu Peljesač, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).