|
|
| | |
Słynne posiadłości - Château Pontet-Canet (2011-11-01)
|
Przykład Château Pontet-Canet, świadczy o tym, że słynna klasyfikacja z roku 1855, nie jest już bezwzględną wskazówką jakości win, choć nadal daje dobre odzwierciedlenie medokąńskiego terroir. Pontet-Canet, sklasyfikowane wówczas w ostatniej, piątej grupie, należy dziś do najbardziej spekulacyjnych bordoskich win, a jego cena, do niedawna wahająca się w okolicach 30 euro w zakupie „en primeur” obecnie znacznie przekroczyła magiczną setkę. Posiadłość założył, w XVIII stuleciu, koniuszy królewski, Jean-François Pontet. Przez wieki przeżywała zmienne koleje losu, łącząc się po drodze z sąsiadującym domem Canet. Kilkakrotnie przechodziła z rąk do rąk, wreszcie w roku 1975 kupił ją znany producent koniaku Guy Tesseron. Było to posunięcie bardzo szczęśliwe, bo od tej pory jakość win systematycznie rośnie. Château Pontet-Canet należy do nielicznych w Bordeaux posiadłości pracujących w systemie biodynamicznym. Nie stosuje się tu żadnych środków chemicznych ani nawozów sztucznych. Fermentacja prowadzona jest w kadziach betonowych lub dębowych. Całkowicie odrzucono stosowanie fermentatorów ze stali nierdzewnej, co zresztą staje się w Bordeaux coraz powszechniejsze. Posiadłość zajmuje obecnie ponad 120 hektarów w gminie Pauillac, z czego 81 hektarów to uprawa winorośli. Na czwartorzędowych żwirach dojrzewają szczepy: cabernet sauvignon (62%), merlot (32%), cabernet franc (4%) i petit verdot (2%). 9500 krzewów na każdym hektarze walczy o wodę, rozwijając system korzeniowy. Pontet-Canet wytwarza tylko dwa wina, jak przystało na Médoc – oba czerwone. Pierwsze, sygnowane jako Château Pontet-Canet, duma posiadłości i wino drugie, zwane Les Hauts de Pontet-Canet, wytwarzane z owoców, odrzuconych podczas selekcji winogron na wino pierwsze. Drugie wino dojrzewa w używanych dębowych beczkach przez rok. Z kolei pierwsze wino potrzebuje 16 miesięcy w beczkach (w 60% nowych), aby właściwie ukształtować swój potencjał. Beczkowa próba doskonałego rocznika 2010 uderzała soczystym i krągłym smakiem, mocnymi nutami wiśni i pełnym radości charakterem. Na wydobycie pełni finezji i pokazanie aksamitnej struktury tanin trzeba »
| | <<< [1] 2 >>> | « więcej | autor: Sławomir Chrzczonowicz |
| |
| |
|
|
|
Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w
IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z
winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze
skarby.
|
|
|
|
|