Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Słynne posiadłości - Château Pontet-Canet (2011-11-01)


Przykład Château Pontet-Canet, świadczy o tym, że słynna klasyfikacja z roku 1855, nie jest już bezwzględną wskazówką jakości win, choć nadal daje dobre odzwierciedlenie medokąńskiego terroir. Pontet-Canet, sklasyfikowane wówczas w ostatniej, piątej grupie, należy dziś do najbardziej spekulacyjnych bordoskich win, a jego cena, do niedawna wahająca się w okolicach 30 euro w zakupie „en primeur” obecnie znacznie przekroczyła magiczną setkę. Alfred Tesseron Posiadłość założył, w XVIII stuleciu, koniuszy królewski, Jean-François Pontet. Przez wieki przeżywała zmienne koleje losu, łącząc się po drodze z sąsiadującym domem Canet.  Kilkakrotnie przechodziła z rąk do rąk, wreszcie w roku 1975 kupił ją znany producent koniaku Guy Tesseron. Było to posunięcie bardzo szczęśliwe, bo od tej pory jakość win systematycznie rośnie. Château Pontet-Canet należy do nielicznych w Bordeaux posiadłości pracujących w systemie biodynamicznym. Nie stosuje się tu żadnych środków chemicznych ani nawozów sztucznych. Fermentacja prowadzona jest w kadziach betonowych lub dębowych. Całkowicie odrzucono stosowanie fermentatorów ze stali nierdzewnej, co zresztą staje się w Bordeaux coraz powszechniejsze. Chateau Pontet-Canet Posiadłość zajmuje obecnie ponad 120 hektarów w gminie Pauillac, z czego 81 hektarów to uprawa winorośli. Na czwartorzędowych żwirach dojrzewają szczepy: cabernet sauvignon (62%), merlot (32%), cabernet franc (4%) i petit verdot (2%). 9500 krzewów na każdym hektarze walczy o wodę, rozwijając system korzeniowy. Pontet-Canet wytwarza tylko dwa wina, jak przystało na Médoc – oba czerwone. Pierwsze, sygnowane jako Château Pontet-Canet, duma posiadłości i wino drugie, zwane Les Hauts de Pontet-Canet, wytwarzane z owoców, odrzuconych podczas selekcji winogron na wino pierwsze. Drugie wino dojrzewa w używanych dębowych beczkach przez rok. Z kolei pierwsze wino potrzebuje 16 miesięcy w beczkach (w 60% nowych), aby właściwie ukształtować swój potencjał. Beczkowa próba doskonałego rocznika 2010 uderzała soczystym i krągłym smakiem, mocnymi nutami wiśni i pełnym radości charakterem. Na wydobycie pełni finezji i pokazanie aksamitnej struktury tanin trzeba »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).