|












|
| | |
Rosja - nowa ziemia obiecana? (2011-11-27)

|
Rosja, dotychczas ewidentny kopciuszek winiarskiego świata, powoli się budzi. Zaczynają tu powstawać przyzwoite wina z pewnymi szansami na eksport. Uprawy winorośli w Rosji koncentrują się na północnym Kaukazie, w Kraju Krasnodarskim, pomiędzy morzami Kaspijskim i Azowskim. Za czasów carskich, także po rewolucji produkowano tu morze raczej marnych wzmacnianych win, niemniej areał winnic był całkiem poważny. Zmniejszono go znacznie podczas antyalkoholowej krucjaty Gorbaczowa, w drugiej połowie lat osiemdziesiątych. Obecnie eksploatuje się tu 97 tysięcy hektarów winnic, które dają około 230 tysięcy ton winogron. Mimo bliskości ciepłego Morza Czarnego i położenia na podobnej szerokości geograficznej co Bordeaux, klimat jest zdecydowanie kontynentalny i choć lata są słoneczne i ciepłe, mroźne zimy wymagają dodatkowej ochrony (osłonięcia) winnych krzewów. Jeszcze do niedawna dominowały tu państwowe kombinaty, których głównymi produktami były wina wzmacniane, stanowiące ponad 70% produkcji i to zmieniło się całkowicie. Wytwarzanie wina stało się domeną prywatnych przedsiębiorców, zaś ponad 90% produkcji regionu to jakościowe wina wytrawne.
Paradoksalnie, podczas kiedy kolejni rosyjscy oligarchowie wykupują winnice w Bordeaux i Szampanii, francuscy, i nie tylko, winiarze właśnie w Kraju Krasnodarskim próbują znaleźć swoją ziemię obiecaną. Jednym z nich jest Franck Duseigneur, który od siedmiu lat pracuje w winiarni Château Le Grand Vostock. Winiarnia, zaprojektowana przez architekta Philippe’a Mazières na wzór klasycznego francuskiego château, wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt i wszelkie udogodnienia technologiczne. Sama winnica zajmuje ponad 1600 hektarów ziemi pod uprawę, lasów i wód, należących niegdyś do sowchozu w wiosce Sadovy około 50 kilometrów od Morza Czarnego. Firma eksploatuje obecnie około 500 hektarów winnic. Sporą część nasadzeń zajmują krzewy wyhodowane z sadzonek sprowadzonych z Francji – głównie merlot, ale rosną tu również odmiany gruzińskie jak rkatsiteli i saperavi oraz, z uwagi na surowy klimat, odmiany hybrydowe, znane również polskim winiarzom jak na przykład gołubok.Franck Duseigneur oraz jego żona Gaëlle »
|  | <<< [1] 2 >>> | « więcej | autor: sch |
| |
| |
|
|
|
Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek
|
|
|
|
|