|
|
| | |
Wina z kraju Isaury (2006-10-15)
| Miłośnicy wina w Polsce, zwłaszcza ci, którzy cenią sobie wina z Nowego Świata, znają na ogół doskonale wina z Ameryki Południowej. Chile, Argentyna, Urugwaj, czasami Meksyk, to już codzienność w naszych sklepach i to zarówno w tych specjalistycznych jak i po prostu w supermarketach. Tak jak nie istnieje sklep winiarski bez win z Francji, Włoch czy Hiszpanii, tak równie trudno wyobrazić sobie półkę z winami bez butelek z Chile czy Argentyny. Tymczasem nie zdajemy sobie z nieobecności na naszym rynku jednego z większych producentów wina na świecie. Mało kto wie, że Brazylia, bo o niej mowa, produkuje więcej wina niż Chorwacja i Słowenia razem wzięte, a wręcz kilkakrotnie więcej niż, znany u nas znacznie lepiej, Urugwaj. W dodatku brazylijskie winnice, posadzone przynajmniej dwadzieścia lat przed chilijskimi, są prawdopodobnie najstarszymi na kontynencie amerykańskim. Warto coś o tym wiedzieć, bo od niedawna pojawiły się w Polsce pierwsze brazylijskie wina z uznawanej za wiodącą posiadłości Miolo.
Pierwsze uprawiane w Brazylii odmiany winorośli pochodziły z Madery, później kolejni imigranci przywozili najróżniejsze sadzonki z macierzystej Portugalii. Jednak przez wiele lat europejskie odmiany z wielką trudnością adaptowały się do gorącego, wilgotnego brazylijskiego klimatu. Zmuszało to plantatorów do sięgania po nowe odmiany o większej odporności, często będące krzyżówkami spoza rodziny vitis vinifera czyli winorośli właściwej. Krzyżówki takie jak białe: seyve-villard, biagara, couderc, czy czerwone: seibel, merbemont, isabel znacznie lepiej znoszą uciążliwy klimat, bardzo trudno natomiast uzyskać z nich wina o wyższej jakości. Takie właśnie zwane hybrydami odmiany królowały w Brazylii zajmując większość powierzchni upraw.
Poważne zmiany w brazylijskim winiarstwie nastąpiły po pierwszej wojnie światowej. Wraz z napływem fali imigrantów z Niemiec Włoch i Francji do Brazylii dotarły kolejne generacje nowych europejskich sadzonek i nowe zaawansowane techniki winifikacji. Jednocześnie znaleziono znacznie korzystniejsze do uprawy rejony na południu kraju, » | | <<< [1] 2 >>> | « więcej | autor: Sławomir Chrzczonowicz |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|