Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Bar Centrale (2006-11-25)

Bar Centrale

Zwykły bar. Dla niektórych miejsce na chwilę, dla innych na zawsze. Czasem pełne emocji, innym razem ospałe, kiedy najwięcej zamieszania robi mucha latająca pod sufitem. Miejsce gdzie zgoda zastępuje awanturę (albo odwrotnie), gdzie szpetne przekleństwa kaleczą najbardziej nawet wzniosłe uczucia. Rozbity kieliszek i kilka kropel wina na papierowym obrusie. Taki fotoplastikon życia. Oglądamy obrazki, ale nie wiadomo skąd się wzięły i dokąd nas zaprowadzą.

Koszule od Harrodsa piją wino z Douro

Bar często jest demokratyczny. Wielu, choć pewnie nie wszyscy, mogą znaleźć w nim swoje miejsce. Są razem, choć są sobie obcy, ale nikomu to nie przeszkadza. Chcą mieć gwarancję, że są bezpieczni. Siedziałem kiedyś w barze na przedmieściach portugalskiego Estoril, satelickiego kurortu Lizbony. Estoril Na granicy brazylijskiej biedy i efektownej zachodnioeuropejskiej arystokracji. Gdzie codziennie można poczytać kilka tytułów rosyjsko języcznych gazet. Gdzie odnosi się wrażenie że ponad połowa mieszkańców porusza się samochodami ekskluzywnych niemieckich marek w wersji cabrio. Bar jak bar. Z popsutym automatem z papierosami i kluczykiem do ubikacji, o który trzeba prosić kierownika lokalu. Akurat trwał mecz, w którym Maniche i Deco szturmowali bramkę Van der Sara. Nie budził wśród zebranych większych emocji, choć barmani owinięci szalikami w barwach narodowych, od czasu do czasu zerkali na ekran telewizora podwieszonego pod sufitem. Żywo reagował jedynie siedzący przy barze pomocnik kucharza, który uciekł na chwilę z pobliskiej pizzerii. Pił radosne vinho verde ze szklanki i poza zachwytem nad talentem swoich herosów nie zwracał na nic innego uwagi. Przy stoliku obok, dwie panie w średnim wieku, były zajęte wyłącznie sobą. Wlewały w siebie hektolitry stołowego wina z Ribatejo,
wymieniając się plotkami ostatnich dni, zachowując niepojętą wręcz dla mnie trzeźwość. Za mną usiadło kilku starszych panów. Niedbale eleganccy, w bawełnianych spodniach, koszulach od Harrodsa i swetrach w serek. Nieskazitelnie angielscy. Których stać na to, aby
zamienić »

<<< [1] 2 3 >>>
« więcejautor: Rurale

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).