Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Najstarsze wino swiata ? (2006-11-25)

Jeszcze nieraz zapewne wypadnie nam wrócić do tematu starych win. Tym razem z okazji pewnej niezwykłej degustacji, o której niedawno przeczytałem, a która miała miejsce dziesięć lat temu w Château Pecauld w Arbois. Odkorkowano wówczas butelkę żółtego wina z Jury, pochodzącą z 1774 roku. Stare wina z Jury dojrzewają Zdarza się wprawdzie słyszeć o degustacjach win starszych, choćby tokajów, co opisywał w swoich wspomnieniach Henryk Fukier, tu jednak mamy do czynienia z degustacją profesjonalną prowadzoną przez doświadczonych enologów, którzy wrażenia swoje opisać mogli w sposób maksymalnie obiektywny. Choć z drugiej strony, czy jakikolwiek obiektywizm oddać może niezwykłość tej sytuacji? Mówimy przecież o winie wytworzonym z winogron zebranych za panowania Ludwika XVI, z krzewów przycinanych za Ludwika XV. Sam próbowałem nie tak dawno wina ponad stuletniego i dobrze pamiętam wzruszenie, emocje i świadomość niemal metafizycznego doświadczenia prawdziwej podróży w czasie. Tymczasem w Château Pecauld degustowano wino pamiętające czasy sprzed Rewolucji Francuskiej. Muzeum wina w Arbois Kiedy powstawało, Robespierre był szesnastoletnim chłopcem, a pięcioletni niespełna Napoleon bawił się ołowianymi żołnierzami. Kiedy je degustowano obaj panowie istnieli już tylko w szkolnych podręcznikach, zaś wino miało się nadal bardzo dobrze.
Było to możliwe, gdyż żółte wina z Jury należą do tych nielicznych, które w dobrej kondycji dojrzewać mogą całe stulecia. Specyficzna technologia ich produkcji i wyjątkowa odmiana winogron zwana savagnin. Winogrona zbiera się późno. Często nawet w listopadzie, kiedy w owocach jest dość cukru, zaś stężenie substancji aromatycznych osiągnie apogeum. Moszcz fermentuje powoli w dębowych beczkach, po czym dojrzewa w nich co najmniej sześć lat. W odróżnieniu jednak od innych win, beczki z winem żółtym przez cały okres leżakowania pozostają otwarte. Powierzchnia wina pokrywa się w tym czasie grubym kożuchem z drożdży, drobnoustrojów i mikroelementów, chroniącym je przed nadmiernym utlenianiem. Takie specyficzne dojrzewanie sprawia, że wina żółte nabierają wyjątkowej złożoności bukietu i finezji smaku. Są »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).