Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Butelki, buteleczki... (2006-12-09)

Materiałów, z których wyrabiano naczynia do przechowywania wina nie ma zbyt wiele. Drzewo, glina szkło. Wypalane z gliny amfory wprowadzone ponad 1500 lat p.n.e. w Egipcie, szybko rozprzestrzeniły się w całym basenie Morza Śródziemnego. Pokryte warstwą żywicy lub wosku, zamknięte korkiem, były naprawdę szczelne, podobnie jak współczesne butelki. Wino można było w nich przechowywać długo bez obawy zepsucia.
Egipcjanie używali także beczek wykonanych z drzewa palmowego, jednak nie spełniały one swojej funkcji tak dobrze jak amfory. Można w nich było wino przewozić, jednak nie nadawały się do przechowywania wina. Znacznie lepiej sprawdziły się wprowadzone przez Celtów beczki dębowe. Okazało się przy okazji, że przechowywane w dębowych beczkach wino zyskuje na jakości. Wszystko to jednak były naczynia duże i niewygodne. Amfory greckie zawierały około 40 litrów wina, nieco mniejsze rzymskie - ponad 25 litrów. Beczki, znacznie większe od amfor, miały pojemność co najmniej 100 litrów.
Od czasów antyku, poprzez średniowiecze, do czasów niemal nowożytnych, do transportu niewielkich ilości wina powszechnie używano skórzanych bukłaków. Miały one tę zaletę, że łatwo można było przytroczyć je do pasa lub siodła. Nazywano je boutiaux lub boutilles, stąd wywodzi się późniejsze słowo bouteille czyli butelka.
W epoce renesansu, w Europie upowszechniły się, produkowane we Włoszech, płaskie butelki z cienkiego szkła, chronione przed stłuczeniem wiklinowym oplotem. Były tak delikatne, że mogły służyć jedynie do podawania wina do stołu, gdzie zresztą znacznie częściej w użyciu były gliniane lub cynowe dzbanki. O stosowaniu ich do przechowywania wina lub transportu nie mogło być mowy. Odporne butelki z grubego szkła, wyprodukowano w Anglii, po raz pierwszy na początku XVII stulecia. Wraz z upowszechnieniem naturalnych korków, stanowiło to prawdziwą rewolucję.
Z czasem każdy z krajów winiarskich, ba nawet każdy z regionów upodobał sobie charakterystyczny rodzaj butelki. Stąd mamy eleganckie, smukłe bordówki, pękate burgundki, fantazyjne, wcięte »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowcz

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).