Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Wojtek Bońkowski - wywiad (2006-12-22)

Skąd u muzykologa zainteresowanie winem, zainteresowanie tak silne, że stało się Twoją pasją. Co takiego jest w winie dla Ciebie ?

Fascynacja winem pojawiła się u mnie dość późno, mniej więcej 8 lat temu, na kanwie zainteresowania historią, geografią i kulturą, szczególnie Francji i Włoch. Na początku była to więc raczej fascynacja kulturą wina niż jego smakiem. Rozwijała się jednak dość szybko, pomimo trudności, z jakimi wówczas wiązało się zdobycie w Polsce dobrych butelek. W tamtym czasie dużo podróżowałem i z podróży przywoziłem różne kultowe wina, na nich się uczyłem. Przełomem było spotkanie w 2000 z Markiem Bieńczykiem, założenie klubu degustacyjnego i pierwsze podróże winiarskie, potem projekt wspólnego przewodnika.

W ciągu kilku ostatnich lat wraz z Markiem Bieńczykiem wyrośliście, choć może to niezbyt zręczne określenie, na pierwszych degustatorów Rzeczypospolitej, mniejsza o numer, a Wasz przewodnik Wina Europy na obowiązkową lekturę wszystkich winomanów. Jak to się robi ?

To proste – trzeba degustować rocznie 15 tysięcy win i wybrać najlepsze… A poważnie mówiąc – pierwsze wydanie przewodnika powstało na zasadach trochę wariackich, improwizacyjnych, oparte było w dużej mierze na butelkach kupowanych w sklepach przez Marka oraz moim rocznym pobycie w Londynie, gdzie jeśli się chce, można właściwie degustować dzień i noc. Drugie wydanie to już była duża organizacja, przez trzy miesiące codzienne degustacje kilkudziesięciu win, ogromna praca redakcyjna, bowiem tekst przewodnika znacznie pogłębiliśmy. Podstawę stanowiły oczywiście wyjazdy do winnic i targi, oprócz tego dostaliśmy do degustacji kilka tysięcy próbek. No i oczywiście dużo czytania, z jednej strony – by być na czasie, znać najnowsze doniesienia itd., z drugiej – by dowiedzieć się więcej o regionach, których nie znamy z pierwszej ręki. Jak będzie z trzecim wydaniem – aż strach myśleć.

Napisanie takiego przewodnika jak Wina Europy wymaga ogromnej ilości degustacji. Jak wygląda Twój dzień pracy ?

»

<<< [1] 2 3 4 >>>
« więcejautor: rozmawiał - sch

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).