Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Maso Furli - perfekcjonizm w każdym calu (2009-01-28)

Z pewnością można mieć wiele lepszych pomysłów niż odwiedzenie Marco Zanoniego tuż po degustacji u Cesconich. Niestety nam one nie przyszły do głowy. W ten sposób znaleźliśmy się przed osobą, która oczekiwała od nas profesjonalizmu, podczas gdy w naszej krwi ciągle królował Pivier i inne wina Cesconich. Ale jak trzeba, to trzeba. Tym bardziej, że systematyczne i wymagające podejście do degustacji właściciela Maso Furli szybko przywróciło nam trzeźwość umysłu. W czasie degustacji Marco oceniał ostatnie roczniki w regionie Trentino: 2002 - słabe wina czerwone, dobre białe, w 2004 podobnie, w 2001 rocznik kompromisowy dla białych i czerwonych, rocznik 1998 to wina o ładnej ewolucji. Roczna produkcja posiadłości Maso Furli to tylko 16000 butelek. Winorośle z odmian Merlot i Cabernet Sauvignon są 10-letnie, natomiast traminer i chardonnay 20-letnie. Mario może ich doglądać wyglądając przez okno swego domu. Z kolei 15-letnie krzewy sauvignon blanc znajdują się w Martingano, które położone jest 10 km od Pressano w kierunku Trento. Już ponad 80% upraw prowadzonych jest w systemie Guyot, przy dość gęstym nasadzeniu 7000 winorośli na hektar oraz przy zbiorach 70 kwintali z hektara. To już dziewiąty rok zbiorów. Od 1997 trwa własna produkcja Marco i jego brata Giorgio w odrestaurowanej posiadłości Maso Furli. Wcześniej winogrona sprzedawane były do Mezzacorony. Swego czasu Marco praktykował w Burgundii i Alzacji stąd dążenie do osiągnięcia alzackiego archetypu gewürztraminera – potężnego i wytrawnego. W 2002 rozpoczął eksperymenty z winifikacją, które ukoronowane zostały odkryciem pompy i prasy zapewniających winifikację w atmosferze azotu. Był to wspólny projekt z Mario Poyerem z posiadłości Poyer-Sandri. Patent wykupiła szwajcarsko-francuska firma Vaslin Bucher i zajęła się produkcją prasy. Posiadłość Maso Furli oraz wspomniany wynalazek opisane zostały w artykułach opublikowanych online: http://www.winebusiness.com/html/MonthlyArticle.cfm?dataId=37550 http://www.acquabuona.it/inazienda/annodue/masofurli.html . Artykuły pozostały jednak niezauważone przez pochłoniętego pracą Marco. Eksperymenty trwają. Rocznik 2004 obył »

<<< [1] 2 3 4 5 >>>
« więcejautor: Sstar&let

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).