Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dar bogów? (2007-03-04)

Pierwszą oliwę wytłoczyli mieszkańcy Bliskiego Wschodu jakieś siedem, osiem tysięcy lat temu. Używali do tego dzikich oliwek zerwanych z rosnących powszechnie drzew. Niezwykły produkt owoców oliwnego drzewa szybko stał się dla ludów śródziemnomorskich czymś znacznie więcej niż tylko pożywieniem. Stosowano ją jako środek leczniczy, składnik maści i balsamów, jako paliwo do kaganków, wreszcie, co może najlepiej oddaje jej znaczenie, namaszczano nią królów. Według starożytnych Greków, gałązka oliwna, ofiarowana ludziom przez boginie Atenę, była darem najcenniejszym. Dawała pożywienie, zdrowie i światło. Była tak ważna, że jej wytłaczaniem mogły zajmować się tylko dziewice i mężczyźni czyści. Zresztą nie tylko w Grecji, ale według wierzeń wszystkich ludów Śródziemnomorza oliwa pochodziła od bogów. Również Biblia pełna jest wzmianek o oliwie zaświadczając o jej ogromnym znaczeniu dla dawnych społeczeństw.
Nic wiec dziwnego, ze już od tysięcy lat uprawa oliwek była bardzo powszechna, a oliwne gaje stały się, obok winnic, ważnym elementem śródziemnomorskiego krajobrazu. Dzięki swoim uniwersalnym zastosowaniom oliwa, obok wina i zboża, stała się w świecie antycznym dominującym elementem międzynarodowej, jak byśmy to dziś określili, wymiany handlowej. Oczywiście społeczeństwa i kraje, które oliwy nie znały, jakoś sobie bez niej radziły, stosując przede wszystkim oleje tłoczone z innych roślin, jak słonecznik, rzepak, czy soja. Przecież, jeszcze niedawno, oliwa była, nawet w krajach Północnej Europy, czymś egotycznym, kojarzącym się głownie z wakacyjnymi wyprawami, na co dzień w kuchni zjawiskiem raczej rzadkim. Zaczęło się to szybo zmieniać w latach siedemdziesiątych, po opublikowaniu wyników badań, dowodzących niezwykłych właściwości oliwy w zakresie profilaktyki chorób serca. Okazało się, że regularne spożywanie oliwy w znacznym stopniu zapobiega odkładaniu się złogów w tętnicach oraz niektórym postaciom nowotworów, w tym bardzo częstych u kobiet nowotworów piersi. Ponadto częste spożywanie oliwy działa leczniczo na wrzody układu trawiennego i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Czyżby rzeczywiście dar bogów?
Największymi dostawcami oliwy na »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).