Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Szampan z Anglii? (2010-02-03)


No może nie szampan ale wino musujące doskonałej jakości na pewno. Przy tym wina musujące z Anglii, mają paradoksalnie więcej wspólnego z szampanem niż wiele innych, znacznie bardziej znanych trunków. Południowa Anglia, zwłaszcza Sussex i Hampshire, mają bardzo podobne warunki glebowe i klimatyczne do chłodnej, jak na Francję, Szampanii. ...

więcej»
» Zakonnicy i winiarze (2010-01-21)

Wino znane przecież od tysiącleci, pite, z umiarem lub bez, w starożytnej Grecji, cenione w  Rzymie i Galii, dopiero dzięki Kościołowi osiągnęło swój niezwykły status, który do dziś odróżnia Europę od krajów tzw Nowego Świata. Złożyło się na to kilka powodów. Po pierwsze liturgia. Do odprawiania mszy niezbędne było ...

więcej»
» Wino bez alkoholu ? (2010-01-21)

Wiele osób, chcących korzystać z dobrodziejstw wina, ma jednocześnie obawy związane z, jakby nie było obecnym w winie, alkoholem. Pojawia się więc pytanie, czy nie można by zrobić wina bez alkoholu, tak aby nie narażając na niebezpieczeństwo w pełni rozkoszować się smakiem, aromatem i wszelkimi korzystnymi dla zdrowia substancjami? Otóż ...

więcej»
» Château Pibarnon (2009-12-22)


Znajomi, którzy wiedzą o moich, mniej czy bardziej udanych, pisarskich zmaganiach pytają nieraz, o czym ty jeszcze chcesz pisać? Przez te kilkanaście lat opisałeś już chyba wszystkie wina świata. Nie szkoda czasu? Zająłbyś się czymś poważnym. Ja jednak wiem swoje. O winach można mówić do końca świata, a może ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).