Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Czy wino jest dla kobiet ? (2009-12-22)

Wraca, wielokrotnie poruszany w kręgach miłośników wina, wątek dotyczący wrodzonych predyspozycji do degustacji win, zwłaszcza jeśli chodzi o kryterium płci. W zasadzie spotykam się z dwoma poglądami na ten temat. Jedni twierdzą, że kobiety są znacznie bardzie predestynowane do poważnej degustacji ze względu na większą wrażliwość na bodźce zarówno zapachowe ...

więcej»
» Winnice dziedzictwem kultury (2009-12-05)


Pejzaż wokół nas nieustannie się zmienia. Często niestety na gorsze. Nie dotyczy to tylko architektury, czy stylu budownictwa, które może się mniej czy bardziej podobać. Z tym zresztą obecnie jest na ogół lepiej niż kiedyś. Myślę raczej o procesach, zmieniających, często w sposób nieodwracalny krajobraz w którym żyjemy. ...

więcej»
» Uwaga! Bubel (2009-12-05)


  Niezręcznie mi o tym pisać jako że sam coś od czasu do czasu publikuję na temat win. Jednak trudno nie zabrać głosu wobec ewidentnego brakoróbstwa, które tym razem przybrało nazwę „Encyklopedia Wina”. Rzecz wydana dość starannie przez wydawnictwo Buchmann. ...

więcej»
» O fałszowaniu wina (2009-11-03)


Tym razem to Węgrzy maja swoją winiarską aferę. Béla Vincze, gwiazda Egeru, winiarz roku 2005 na Węgrzech został oskarżony o dodawanie gliceryny do wina. Tajemnica poliszynela jest, że praktyka ta choć niedozwolona, stosowana jest wcale nierzadko w celu dodania winu większej cielistości, przez co wydaje się bogatsze. Choć ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).