Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Wstać i wyjść (2009-10-14)


Ile razy myślalem o tym, żeby po prostu wstać i wyjść? Odkleić się od otaczającej mnie rzeczywistości i zanurzyć się w innej. Wylogować się. Znużony rutyną, niezliczoną ilością dni takich samych, jednakowych wciąż obrazów ulic, ścian, twarzy. Win, które smakują podobnie:) Miejsc gdzie swoboda podejmowania decyzji wydaje się coraz większą ...

więcej»
» Zagroda Aniołów (2009-09-29)


I znowu Korsyka. Tym razem naszym celem jest zachodnie wybrzeże wyspy, a więc stolica czyli Ajaccio i dwie apelacje, Sartène i Calvi. Poznałem już trochę Korsykę i jej wina ale tym razem bardziej chodzi mi o winiarzy, zwłaszcza, że tuż przed przyjazdem znalazłem notkę Bettane’a  na temat nowych win ...

więcej»
» Caldaro czy Kaltern (2009-09-24)


Dziwny ten Południowy Tyrol. Samochody z włoską rejestracją, ale wysiadają z nich ludzie mówiący po niemiecku. Niemieckie są również napisy w sklepach i szyldy restauracji. Niemieckie wreszcie etykiety na winach. No i oczywiście niemiecko brzmiące nazwiska winiarzy. Hofstätter, Haas, Lageder, Niedermayr. Niemiecki, może raczej austriacki wydaje się porządek ...

więcej»
» Mate i nierzeczywistość (2009-08-04)


A Toskania? Takie pytanie w kontekście wina zadał mi ostatnio jeden z kolegów. Ciężka sprawa pomyślałem. Jak odpowiedzieć na nie, unikając stereotypów? Jak ogarnąć ocean wina, który tam powstaje? Jak uciec od banału próbując go opisać? Naprawdę nie wiem. Wiem tylko że nie można zasugerować się tym co napisał ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).