Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Zinfandel (2009-07-02)


Kiedy kilkanaście lat temu pojawiły się w polskich sklepach pierwsze wina z Kalifornii, produkowane przez potentata jakim wówczas była firma Gallo, znalazł się wśród nich także bladoróżowy, słodkawy napój o dziwnej nazwie white zinfandel. Wino było raczej marne, przypominało bardziej lekko słodkawy kompot, niemniej początkowo cieszyło się sporą popularnością. ...

więcej»
» Łatwo kupić, trudniej przywieźć (2009-05-23)


Bardzo lubię latać samolotem. W ciągu paru najwyżej kilkunastu godzin można znaleźć się w odległym winiarskim regionie. Z samego środka mroźnej zimy, trafić na winobranie, a przy okazji obejrzeć winnice i przywieźć kolejny zapas win. No właśnie z tym ostatnio jakby gorzej i to wcale nie z powodu ...

więcej»
» Picpoul de Pinet (2009-05-18)


Przedstawiamy dziś uprawianą od stuleci we Francji, ciągle jednak mało znaną i niedocenianą odmianę picpoul. Nieznaną, mimo, iż wino z tego szczepu piją tysiące turystów podróżujących przez południe Francji. Niedocenianą, gdyż w dobie powszechnej dominacji chardonnay i sauvignon blanc, mniej znane, lokalne odmiany uznawane są często za gorsze, czy ...

więcej»
» Rozpaczliwie poszukując... (2009-03-19)


Wino może opętać. Chodzi o wino konkretne, wybrane, o którym się marzy. O  etykietę przez którą się nie śpi, o której się wciąż myśli, która natarczywie nęka człowieka niczym idee fixe. Myślę wtedy, że nie spocznę, dopóki nie znajdę, dostanę, spróbuję. Wiem, że to kompletnie nieracjonalne, ale tak czasem ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).