Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Niespodzianka w Badenii (2009-02-15)


Na objazd badeńskich winnic jechałem, co tu ukrywać, bez specjalnego przekonania. Ot z dziennikarskiego obowiązku. Zwłaszcza, że jak mi się wydawało o niemieckich winach wiem sporo, a przynajmniej na tyle dużo, że nic tu nie jest w stanie nie zaskoczyć. Mozela i Rheingau, czyli królestwo rieslinga to przecież powinno ...

więcej»
» Winiarskie wakacje na Wyspie Piękna (2009-02-15)

Tytułowa Wyspa Piękna to oczywiście Korsyka. Obok wspaniałych krajobrazów, piaszczystych plaż i łagodnego klimatu, Korsyka ma do zaoferowania wina. W dodatku wina niezwykłe, niecodzienne, całkowicie różne od naszych przyzwyczajeń i z pewnością warte poznania. A ponieważ najlepiej poznaje się wina tam gdzie powstają, zapraszam na Korsykę. Na wyspę można ...

więcej»
» Maso Furli - perfekcjonizm w każdym calu (2009-01-28)

Z pewnością można mieć wiele lepszych pomysłów niż odwiedzenie Marco Zanoniego tuż po degustacji u Cesconich. Niestety nam one nie przyszły do głowy. W ten sposób znaleźliśmy się przed osobą, która oczekiwała od nas profesjonalizmu, podczas gdy w naszej krwi ciągle królował Pivier i inne wina Cesconich. Ale jak ...

więcej»
» Trydenckie impresje posród skał i winnic (2009-01-28)

Latem 2003r. wspinaliśmy się w masywie Brenta. Było słonecznie. Pogoda wprost wymarzona dla turystów, dobra, ale nie idealna dla dojrzewającej winorośli. Nie przypuszczaliśmy, że dwa lata później będziemy wypatrywać charakterystycznej, smukłej sylwetki Campanile Basso nie z grani, lecz z winnicy. Niestety, z winnicy Cesconich samego szczytu nie widać. Widok ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).