Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Robert Mondavi nie żyje (2008-05-18)


W wieku 94 lat zmarł jeden z gigantów a kalifornijskiego winiarstwa, Robert Mondavi. Człowiek instytucja, przedsiębiorca o niezwykłej charyzmie, który w tajemniczy sposób potrafi odcisnąć piętno swojej osobowości na charakterze produkowanych przez siebie win. Z jednej strony perfekcyjna dbałość o jakość, na każdym etapie wytwarzania, od momentu zbioru ...

więcej»
» Niedoceniany cabernet franc (2008-04-27)

Wielu amatorów wina główną zaletę odmiany cabernet franc widzi w tym, że dzięki jej skrzyżowaniu z sauvignon blanc otrzymano znany i ceniony w całym winiarskim świecie cabernet sauvignon. Poza tym historycznym już ojcostwem, cabernet franc nie jest zbyt popularny. W dodatku niezbyt dobrze, może poza Kalifornią adaptuje się w ...

więcej»
» Trudny rok (2008-04-20)

Przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach do dobrych roczników. Przynajmniej we Francji. 2000 - całkiem niezły, 2001 – bardzo dobry, 2003 – wyjątkowy, 2004 – dobry, 2005 – wybitny. Poza 2002, który w wyniku deszczowej końcówki lata, był zdecydowanie słabszy, pozostałe roczniki utrwalały w nas raczej przekonanie, że zmiany klimatyczne winom ...

więcej»
» Oak Chips (2008-04-20)

Od dwóch tysiącleci aromat dębowego drewna towarzyszy winom. Na początku był przypadek. Około I wieku po Chrystusie, Rzymianie próbując usprawnić transport i przechowywanie wina, zastosowali wynalezione przez Celtów drewniane beczki. Dość szybko zorientowano się, że leżakowanie wina w beczce, zmienia jego smak i aromat, zwiększa również jego potencjał dojrzewania. ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).