Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Robert Mondavi nie żyje (2008-05-18)


W wieku 94 lat zmarł jeden z gigantów a kalifornijskiego winiarstwa, Robert Mondavi. Człowiek instytucja, przedsiębiorca o niezwykłej charyzmie, który w tajemniczy sposób potrafi odcisnąć piętno swojej osobowości na charakterze produkowanych przez siebie win. Z jednej strony perfekcyjna dbałość o jakość, na każdym etapie wytwarzania, od momentu zbioru ...

więcej»
» Niedoceniany cabernet franc (2008-04-27)

Wielu amatorów wina główną zaletę odmiany cabernet franc widzi w tym, że dzięki jej skrzyżowaniu z sauvignon blanc otrzymano znany i ceniony w całym winiarskim świecie cabernet sauvignon. Poza tym historycznym już ojcostwem, cabernet franc nie jest zbyt popularny. W dodatku niezbyt dobrze, może poza Kalifornią adaptuje się w ...

więcej»
» Trudny rok (2008-04-20)

Przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach do dobrych roczników. Przynajmniej we Francji. 2000 - całkiem niezły, 2001 – bardzo dobry, 2003 – wyjątkowy, 2004 – dobry, 2005 – wybitny. Poza 2002, który w wyniku deszczowej końcówki lata, był zdecydowanie słabszy, pozostałe roczniki utrwalały w nas raczej przekonanie, że zmiany klimatyczne winom ...

więcej»
» Oak Chips (2008-04-20)

Od dwóch tysiącleci aromat dębowego drewna towarzyszy winom. Na początku był przypadek. Około I wieku po Chrystusie, Rzymianie próbując usprawnić transport i przechowywanie wina, zastosowali wynalezione przez Celtów drewniane beczki. Dość szybko zorientowano się, że leżakowanie wina w beczce, zmienia jego smak i aromat, zwiększa również jego potencjał dojrzewania. ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).