Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Didier Barral - najważniejsza jest ziemia (2008-03-30)


Wino powstaje w winnicy a nie w piwnicy. To proste zdanie słyszałem w ostatnich latach od wielu wybitnych winiarzy. Oznacza to po prostu jedno. Wino jest produktem rolniczym. Specyficznym wprawdzie, przetworzonym, ale jednak rolniczym. Bez najzdrowszych, najlepszych, najbardziej dorodnych owoców nie będzie dobrego wina. Producent wina może je ...

więcej»
» Moleskine, czyli czas przestać pisać (2008-03-08)


Nie wiem co wszystkich napadło, ale trendem ostatnich miesięcy pozostaje obdarowywanie się notatnikami o wdzięcznej nazwie Moleskine. Kto nie wie ten trąba, ale jestem wyrozumiały, bo sam, dopóki nie dostałem, to nie wiedziałem. Wyjaśnię więc nie wtajemniczonym, że to taki zwyczajny-niezwyczajny notatnik (pewnie świetnie nadaje się do zapisywania notek degustacyjnych ...

więcej»
» Chiny - nowa gwiazda (2008-02-14)


Tak się, jakoś składa, że ile razy otwieram ostatnio gazetę lub włączam radio, zaraz czytam lub słyszę, że za wszystkie nasze, Polaków, Europejczyków, czy wreszcie całego świata problemy, odpowiedzialni są Chińczycy. Rosną ceny paliw, ponieważ rozwijająca się szybko chińska gospodarka potrzebuje ich coraz więcej. Drożeje stal, Chińczycy wykupują, słyszę. ...

więcej»
» Armaniak - starszy brat koniaku (2008-01-30)


Region Armagnac znajduje się w Gaskonii, historycznej krainie położonej na południowym zachodzie Francji, u podnóża Pirenejów, w pół drogi pomiędzy Bordeaux i Tuluzą, zajmując część dzisiejszych departamentów Gers, Landes i Lot-et-Garonne. Ten pagórkowaty, wyżynny kraj przecinają liczne doliny, schodzące na kształt wachlarza z wysokich zboczy Pirenejów. Dwie z tych dolin ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).