Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Franciacorta - szampan z Włoch (2008-01-14)


W karnawale wypadałoby napisać coś o winach musujących, ponieważ jednak o szampanie piszą wszyscy, proponuję podróż w całkiem inne miejsce, gdzie zresztą wina musujące wytwarzano znacznie wcześniej niż w Szampanii. Zapraszam do Franciacorty. 



Franciacorta znajduje się w Lombardii w prowincji Brescia w pobliżu miasta o tej samej nazwie. Winnice ...

więcej»
» Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele (2007-12-24)


Za nami kolejny rok znaczony dla każdego z nas osobistymi sukcesami i porażkami, wydarzeniami mniej lub bardziej ważnymi. Dla mnie osobiście wielką radością i wzruszeniem stał się fakt zniesienia granic miedzy większością państw europejskich. Po wieku XX, wieku totalitaryzmów i zniewolenia, wkraczamy w XXI wiek jako ludzie wolni. ...

więcej»
» Jej kolorowe rękawiczki (2007-12-24)

Jest piękna, błyskotliwa, subtelna. Chociaż czasem trochę się jej boję. Idąc rano po bułki i dżem, wydaje mi się że czuję jej spojrzenie na plecach. Natychmiast przyspieszam kroku. Jest też dobrym kumplem. Razem pijemy wino. Jej percepcja jest znacznie bogatsza niż moja. Potrafi odnaleźć w nim więcej niż ja. Jednak ...

więcej»
» Nie będę pisał o beaujolais nouveau (2007-12-01)

Przyrzekłem sobie, że w tym roku nie będę pisał o beaujolais nouveau, które w miniony czwartek, po raz pięćdziesiąty któryś szeroką rzeką milionów butelek rozlało się na cały świat, od Paryża po Tokio i Nowy York. Nie będę po raz kolejny pisał o winie, o którym powiedziano już niemal wszystko. ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).