Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Na peryferiach Chablis (2007-08-09)

Dla wielu winiarzy, których uprawy znajdują się na terenie apelacji Côtes d’Auxerre, sąsiedztwo Chablis i jego renomowanych winnic to prawdziwe nieszczęście. Dla wielu ale nie dla Ghislaine i Jean-Hugues’a Goisot. Od kilkunastu lat ich 27 hektarowa posiadłość corocznie wypuszcza wina wprawiające w zachwyt koneserów i autorów przewodników. Entuzjastyczne recenzje ...

więcej»
» Polskie wina (2007-07-05)

W ostatnich dniach czerwca odbył się w Zielonej Górze II Konwent Polskich Winiarzy, będący swego rodzaju przeglądem stanu posiadania rodzimego winiarstwa. Czołowi winiarze, rzecz można pionierzy uprawy winorośli w Polsce zgłosili do degustacji aż 48 win, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Okazało się, że w ostatnich latach nastąpił w ...

więcej»
» Winna Dalmacja (2007-06-22)

Chorwacja to ostatnio coraz częstszy cel naszych wakacyjnych wędrówek. Wędrówek w pogoni za słońcem, ciepłym morzem, dobrą kuchnią i egzotyką. Także za winem, bo Chorwacja należy do tych krajów europejskich, w których winiarstwo w ostatnich latach wyraźnie się odradza. Co przy tym ciekawe odrodzenie następuje przede wszystkim na bazie lokalnych, ...

więcej»
» Pan Gajówka z Beaujolais (2007-05-28)

Kilka lat temu miałem okazje dość dokładnie zwiedzić jeden z najpiękniejszych winiarskich regionów Francji - Beaujolais. No właśnie, już słyszę te ironiczne komentarze. Region może i ładny ale wina kiepskie. Nie do końca jest to prawda. Można oczywiście nie lubić beaujolais nouveau i to zarówno wina jak i ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).