Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Wady wina (2007-05-15)

Mówiąc o wadach wina, nie mam na myśli jego niedostatków, słabego aromatu, niezbyt interesującego smaku, itp. To w końcu, przynajmniej w pewnej części, sprawa indywidualnego odczuwania. Każdy z nas lubi inne wino, inne też jego cechy uważa za najważniejsze. Mówiąc o wadach mam na myśli wyraźne błędy popełnione podczas ...

więcej»
» Wina faraonów (2007-05-15)

Często łapię się na tym, że traktuję wiele myśli, idei, wynalazków jako coś, w oczywisty sposób, charakterystycznego dla naszych czasów, właściwego tylko nam, przez nas stworzonego. Tymczasem ledwie rzut oka w przeszłość może nauczyć nas pokory, pokazując, że to wszystko już było, a nasi przodkowie nie muszą mieć ...

więcej»
» Wina stare jak świat (2007-04-29)

Kilka lat temu miałem wyjątkową okazję uczestniczyć w odbywającej się w Brukseli degustacji starych win z francuskiego regionu Roussillon. Nie myślałem, że będę miał jeszcze okazję pić tak stare wina. Zwłaszcza, że niewiele win starość znosi dobrze. Co to bowiem znaczy "stare" w języku wina. Ano zależy o jakich ...

więcej»
» Spring comes to town (2007-04-02)

Czuło się jej nadejście w sobotę. To moment przypominający otwarcie butelki szampana: korek powoli wysuwa się, ciężko i opornie, a potem nagle pyk! – jest wiosna. (…) Jest pochmurno i chłodno, ale inaczej. Deszcz nie będzie już tym zimowym, dobrze zorganizowanym deszczem: będzie padał bezładnie i swobodnie. Tak sobie.

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).