|












|
| | |
ARTYKUŁY
» Wady wina (2007-05-15)
Mówiąc o wadach wina, nie mam na myśli jego niedostatków, słabego aromatu, niezbyt interesującego smaku, itp. To w końcu, przynajmniej w pewnej części, sprawa indywidualnego odczuwania. Każdy z nas lubi inne wino, inne też jego cechy uważa za najważniejsze. Mówiąc o wadach mam na myśli wyraźne błędy popełnione podczas ... więcej» |  | » Wina faraonów (2007-05-15)
Często łapię się na tym, że traktuję wiele myśli, idei, wynalazków jako coś, w oczywisty sposób, charakterystycznego dla naszych czasów, właściwego tylko nam, przez nas stworzonego. Tymczasem ledwie rzut oka w przeszłość może nauczyć nas pokory, pokazując, że to wszystko już było, a nasi przodkowie nie muszą mieć ... więcej» |  | |
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|
|
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).
|
|
|
|