Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Coś do wina? Trufle (2011-04-24)

 Trufle zawsze owiane były nimbem tajemnicy. Nikt nie potrafił wytłumaczyć skąd się biorą, a przypuszczenia i hipotezy bywały bardzo malownicze. Teofrast, uczeń Arystotelesa twierdził, że „rodzą się z jesiennych deszczy i z suchych uderzeń grzmotów, szczególnie tych ostatnich. Bo ich główną przyczyną jest błyskawica”. Platon mówił o” ...

więcej»
» Struktura, owoce i tanie Bordeaux (2011-03-21)


Mówiąc o strukturze wina myślimy, przede wszystkim, o niezbędnej równowadze tworzących ją elementów takich jak kwasowość, garbniki i alkohol. O tym jak jest to ważne, przekonałem się po raz kolejny, podczas degustacji kilkudziesięciu win z Bordeaux. Dodajmy win tanich, takich jakie znaleźć możemy powszechnie w sklepach, także  w supermarketach. ...

więcej»
» Degustacja Bordeaux (2011-02-28)


Niezłą frajdę miało ostatnio międzynarodowe grono degustatorów, zrzeszone w Grand Jury Européen. W styczniu przeprowadzili degustację „w ciemno” 19 wielkich win z Bordeaux z wspaniałego rocznika 2005. Wśród degustatorów byli między innymi: Michel Bettane, Bernard Burtschy, Olivier Poussier, Caroline Notin, Jacques Perrin, René Millet, Alain Raynaud – grono więc ...

więcej»
» Poezja wina (2011-02-26)


Publikacji o winach ukazuje się coraz więcej, coraz więcej jest też autorów o winach piszących. Zarówno szkolnie poprawnych, jak i po prostu marnych, ale coraz częściej znakomitych. Często dotąd pisałem raczej o tych marnych, choćby po to aby przestrzec czytelników, zwłaszcza zaczynających winną przygodę, przed nieuctwem i hucpą. Kilka ...

więcej»
poprzednia 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).