Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Coś do wina? Trufle (2011-04-24)

 Trufle zawsze owiane były nimbem tajemnicy. Nikt nie potrafił wytłumaczyć skąd się biorą, a przypuszczenia i hipotezy bywały bardzo malownicze. Teofrast, uczeń Arystotelesa twierdził, że „rodzą się z jesiennych deszczy i z suchych uderzeń grzmotów, szczególnie tych ostatnich. Bo ich główną przyczyną jest błyskawica”. Platon mówił o” ...

więcej»
» Struktura, owoce i tanie Bordeaux (2011-03-21)


Mówiąc o strukturze wina myślimy, przede wszystkim, o niezbędnej równowadze tworzących ją elementów takich jak kwasowość, garbniki i alkohol. O tym jak jest to ważne, przekonałem się po raz kolejny, podczas degustacji kilkudziesięciu win z Bordeaux. Dodajmy win tanich, takich jakie znaleźć możemy powszechnie w sklepach, także  w supermarketach. ...

więcej»
» Degustacja Bordeaux (2011-02-28)


Niezłą frajdę miało ostatnio międzynarodowe grono degustatorów, zrzeszone w Grand Jury Européen. W styczniu przeprowadzili degustację „w ciemno” 19 wielkich win z Bordeaux z wspaniałego rocznika 2005. Wśród degustatorów byli między innymi: Michel Bettane, Bernard Burtschy, Olivier Poussier, Caroline Notin, Jacques Perrin, René Millet, Alain Raynaud – grono więc ...

więcej»
» Poezja wina (2011-02-26)


Publikacji o winach ukazuje się coraz więcej, coraz więcej jest też autorów o winach piszących. Zarówno szkolnie poprawnych, jak i po prostu marnych, ale coraz częściej znakomitych. Często dotąd pisałem raczej o tych marnych, choćby po to aby przestrzec czytelników, zwłaszcza zaczynających winną przygodę, przed nieuctwem i hucpą. Kilka ...

więcej»
poprzednia 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).