Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Mała Syberia (2006-11-01)

La Petite Sibérie czyli Mała Syberia, nie jest częścią dużej. Nie leży w Rosji, nie jest też bezlitosnym, zimnym terytorium z jakim zwykle słowo to kojarzy się, nie tylko w Polsce, ale również we Francji, noszącej w zbiorowej pamięci, straszliwą klęskę Napoleona w bitwie z rosyjskim mrozem. Nic z tych ...

więcej»
» straszne bydlę (2006-10-24)

Kiedy przyglądam się literom, które układają się w moje imię i nazwisko, to co widzę? Różne myśli rodzą się i umierają. Za niektórymi nie tęsknię, inne kryję w pudle, w którym zamknąłem żywioły melancholii. Nie chce się przyznać, że coś pięknego w życiu mi umknęło. Że wciąż czegoś nie wiem, ...

więcej»
» Wina z kraju Isaury (2006-10-15)

Miłośnicy wina w Polsce, zwłaszcza ci, którzy cenią sobie wina z Nowego Świata, znają na ogół doskonale wina z Ameryki Południowej. Chile, Argentyna, Urugwaj, czasami Meksyk, to już codzienność w naszych sklepach i to zarówno w tych specjalistycznych jak i po prostu w supermarketach. Tak jak nie istnieje sklep ...

więcej»
» Kup dwa, trzecie gratis (2006-10-08)

Kiedy piję wino? Może już wtedy kiedy ktoś mi o nim opowiada, na przykład przyjaciel, wuj - emigrant albo sąsiadka z góry. Albo wtedy kiedy o nim czytam w książkach, magazynach czy w portalach i na forach internetowych. Albo wówczas kiedy je oglądam na półce w sklepie, a sprzedawca, ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 następna

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).