Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Zapomniane wina (2006-09-22)

Dziś, kiedy na całym świecie, królują międzynarodowe, kosmopolityczne odmiany winogron, z których w wielu miejscach na świecie robi się podobne wina, zapomnieliśmy o winach dawnych. Nie mówię nawet o ich smakach, czy bukietach. Niejednokrotnie zapomnieniu uległy także nazwy. Spróbujmy przywołać kilka z nich.
"Wina, które morzem przychodzą, francuskie, włoskie, ...

więcej»
» Catalunya is not Spain (2006-09-22)

Tytuł jest mylący. Nie znam win z legendarnego katalońskiego Prioratu. Chciałbym napisać tylko kilka słów o winach z kastylijskiej Riojy. Dla mnie Rioja jest pięknym, melancholijnym
winem. Uczeni dzielą producentów na tych, którzy hołdują tradycji i tych którzy wpisują w swoje motto hasła moderny. Ja za dynamiką zmian nie nadążam. ...

więcej»
» Królowa Bona z Frescobaldich (2006-08-15)

Florencja. Byłem tam, choć było to dawno, więc może tylko mi się zdaje. Byłem tam zimą, która przypomina naszą wiosnę. Płaszcz nie przymarzał do ławki stojącej nad brzegiem Arno. Błądzenie bez celu po zaułkach Otarno, czy ogrodach Boboli naprawdę sprawiało ogromną
przyjemność. Mieszkałem w obskurnym hoteliku nad rzeką. Z ...

więcej»
» Ciężkie życie konesera (2006-07-07)

Decyzja o zostaniu koneserem wina, choć w momencie jej podejmowania wydaje się całkiem niewinna, niesie za sobą poważne i nierzadko zmieniające nasze życie konsekwencje. Spójrzmy na to z dystansu. Kiedy poważnie zainteresujemy się winem, otworzy się przed nami świat nowych wrażeń, doznań, na które nie zwracaliśmy wcześniej uwagi. ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 następna

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).