Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Żal za negrette (2006-07-06)

Każdy z nas przechowuje w pamięci jakieś doznanie, niepowtarzalny smak, którego doświadczył po raz pierwszy w wyjątkowych okolicznościach i który na zawsze związany jest z ich wspomnieniem. Emocje jakie wówczas przeżyliśmy, wytwarzają w naszej wyobraźni obraz, który niejednokrotnie idealizowany, towarzyszy nam już zawsze. Tak właśnie bardzo ...

więcej»
» Sommelier z Kraju Kwitnącej Wiśni (2006-07-06)

Sommelier to osoba, która w restauracji odpowiada za całokształt spraw związanych z podawaniem wina. Pomaga klientom wybrać odpowiednie wino do zamówionych potraw, odpowiada za stworzenie karty win, dba o stan zapasów i właściwe zaopatrzenie restauracyjnej piwnicy. Potrafi również we właściwy sposób, co nie jest sprawą prostą wino podać. ...

więcej»
» Tajemnice Dębowych beczek (2006-05-30)

Beczki to wynalazek epoki nowożytnej, nieznany w czasach antyku. Do transportu i przechowywania wina powszechnie używano wówczas glinianych amfor. Były to naczynia niepraktyczne, wymagające dużej ostrożności, zwłaszcza podczas podróży. W dodatku wino przechowywało się w nich nienajlepiej, wymagając najróżniejszych konserwujących dodatków, jak żywica czy korzenne przyprawy. Wprawdzie już ...

więcej»
» Wina wakacyjne (2006-03-06)

Każdy z nas pamięta z pewnością sytuację, kiedy to kupione podczas urlopu wino, którym zachwycaliśmy się podczas wakacyjnych podróży po Grecji, Włoszech czy Francji, o Bułgarii już nie wspominając, po powrocie do domu traci niespodziewanie cały swój blask i czar. Pieczołowicie przewiezione przez kilka granic, przechowywane, przez wiele miesięcy ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 następna

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).