Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Wino otwarte, wino zamknięte (2010-09-23)


W odróżnieniu od innych alkoholi, zwłaszcza tych wysokoprocentowych, życie wina nie kończy się wraz z nalaniem go do butelki i zatkaniu jej korkiem. Whisky, koniak, czy armaniak, latami dojrzewać mogą w dębowych beczkach, jednak gdy przyjdzie ich czas, trafiają do butelek i od tej pory w zasadzie ich właściwości ...

więcej»
» Dima na plaży w Poetto (2010-09-23)


Coraz częściej słyszę, że wszystko trzeba robić wolniej. Slow Food, Slow Reading, Slow Wear. A ja na to po prostu nie mam czasu. Ja wciąż się spieszę. Najpierw chcę żeby wszystko jak najwcześniej się zaczęło, a kiedy trwa, modlę się żeby jak najszybciej się skończyło. Życie stało się pułapką. ...

więcej»
» Nostalgia ? Nie (2010-08-25)

Jedno z najlepszych wina jakie piłem w życiu zawdzięczam naszemu sanepidowi. Było to w połowie lat dziewięćdziesiątych. Znajomy sprowadził sporą partię win z Francji i aby móc je sprzedawać potrzebował zaświadczenia z sanepidu właśnie. Ech łza się w oku kręci. Młodzi tego nie pamiętają, nie należeliśmy wówczas jeszcze do Unii ...

więcej»
» Pojedynek win (2010-08-18)

Przeglądając najróżniejszego rodzaju rankingi i klasyfikacje win, skłonni jesteśmy uważać, że przeprowadzanie takich rankingów to pomysł ostatnich stu, no może dwustu lat. Sięgamy do 1855 roku, kiedy to na potrzeby Wystawy Światowej opracowano klasyfikację najlepszych posiadłości w Bordeaux. Przypominamy sobie chianti lub porto, które do dziś toczą rywalizację o to ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).