Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Eiswein z Penedes czyli kant (2010-08-06)


Bez większych komentarzy, na razie przemknęła przez branzowe media informacja, że w Hiszpanii, konkretnie w Penedes władze regionu zaakceptowały nową apelację DO Vino Dulce de Hielo lub po katalońsku Vi Dolç del Fred. Rzecz dotyczy win „lodowych”, znanych jako eiswein lub icewine. W czym więc problem? Ano w tym, ...

więcej»
» Wina garażowe (2010-08-06)

Nie wiem kto ukuł pojęcie „wina garażowe”. Użył go z pewnością Marek Bieńczyk, pisząc niegdyś o nowych trendach wśród bordoskich producentów win. Przedmiotem tego określenia były wina wyjątkowe, tworzone przy zapewnieniu specjalnych warunków, w większym znacznie stopniu oddające zamysł winiarza niż naturę winogron i ziemi, z której pochodzą. Zaczęło się ...

więcej»
» Coś do wina? Ostrygi (2010-08-04)

Najróżniejsze gatunki mięczaków, wśród nich ostrygi, od tysiącleci znajdowały się w jadłospisie ludów zamieszkujących morskie wybrzeża. Łatwo byłe je tam zdobyć, zwłaszcza gdy nie udało się polowanie. Wielkimi amatorami ostryg byli starożytni Grecy, po nich zaś zamiłowanie to odziedziczyli Rzymianie, którzy okazali się pionierami jeśli chodzi o hodowlę tych ...

więcej»
» Moja Korsyka (2010-07-15)


Dla zainteresowanych Korsyką polecam niedawno wydany, napisany przez moich przyjaciół  Ewę i Witka Nieciów przewodnik. Miałem ten zaszczyt, że autorzy zaproponowali mi dopisanie rozdziału o korsykańskich winach i w ten sposób mamy pierwszy w Polsce przewodnik, który opisuje korsykańskich winiarzy, podaje informacje jak do nich trafić i jakie wina ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).