Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Eiswein z Penedes czyli kant (2010-08-06)


Bez większych komentarzy, na razie przemknęła przez branzowe media informacja, że w Hiszpanii, konkretnie w Penedes władze regionu zaakceptowały nową apelację DO Vino Dulce de Hielo lub po katalońsku Vi Dolç del Fred. Rzecz dotyczy win „lodowych”, znanych jako eiswein lub icewine. W czym więc problem? Ano w tym, ...

więcej»
» Wina garażowe (2010-08-06)

Nie wiem kto ukuł pojęcie „wina garażowe”. Użył go z pewnością Marek Bieńczyk, pisząc niegdyś o nowych trendach wśród bordoskich producentów win. Przedmiotem tego określenia były wina wyjątkowe, tworzone przy zapewnieniu specjalnych warunków, w większym znacznie stopniu oddające zamysł winiarza niż naturę winogron i ziemi, z której pochodzą. Zaczęło się ...

więcej»
» Coś do wina? Ostrygi (2010-08-04)

Najróżniejsze gatunki mięczaków, wśród nich ostrygi, od tysiącleci znajdowały się w jadłospisie ludów zamieszkujących morskie wybrzeża. Łatwo byłe je tam zdobyć, zwłaszcza gdy nie udało się polowanie. Wielkimi amatorami ostryg byli starożytni Grecy, po nich zaś zamiłowanie to odziedziczyli Rzymianie, którzy okazali się pionierami jeśli chodzi o hodowlę tych ...

więcej»
» Moja Korsyka (2010-07-15)


Dla zainteresowanych Korsyką polecam niedawno wydany, napisany przez moich przyjaciół  Ewę i Witka Nieciów przewodnik. Miałem ten zaszczyt, że autorzy zaproponowali mi dopisanie rozdziału o korsykańskich winach i w ten sposób mamy pierwszy w Polsce przewodnik, który opisuje korsykańskich winiarzy, podaje informacje jak do nich trafić i jakie wina ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).